Šodien daudz cilvēku pulcējušies Rīgas apgabaltiesā, kur pēc vairāk nekā trīs gadus ilgušā procesa tiks pasludināts spriedums "Bankas Baltija" krimināllietā. Īpaši liela ir preses interese, pārstāvēti visi lielākie un arī mazāki drukātie un elektroniskie mediji, tiesas zālē uzstādītas daudzas telekameras, nepārtraukti zib fotokameru zibspuldzes.
Pie ieejas zālē tiesu apsargājošie policisti visiem pārbaudīja somu saturu. Uz sprieduma pasludināšanu atvesti lietā tiesājamie - bijušais bankas prezidents Tālis Freimanis un SIA "Birojs A&L" direktors Alvis Līdums, bet nav bijušā bankas uzraudzības padomes priekšsēdētāja Aleksandra Laventa, kurš atrodas Linezera slimnīcā.

Spriedums ar roku rakstīts uz A4 formāta lapām un ir vismaz 1000 lapu biezs. Pirmās sprieduma lasīšanas stundas laikā tiesnese nolasīja 15 sprieduma konstatējošās daļas punktus. Spriedumu tiesa devās gatavot 25.septembrī, uzskatot, ka "Bankas Baltija" krimināllietā tiesājamie no sava pēdējā vārda ir atteikušies, un paziņojot, ka tiesājamo darbības tiesas procesa laikā ir saskaņotas un vērstas uz procesa novilcināšanu.

Lavents tiek apsūdzēts kaitniecībā, bankas ļaunprātīgā novešanā līdz bankrotam, grāmatvedības datu sagrozīšanā, fiktīvu uzņēmumu veidošanā kredītu saņemšanai un par līdzekļu piesavināšanos lielos apmēros. Apsūdzībā minēti gandrīz 50 fiktīvi uzņēmumi.

Freimanis apsūdzēts gatavībā īstenot noziedzīgu bankas politiku, lai varētu turpināt saņemt labu algu un dažādas papildpiemaksas. Līdums apsūdzēts par to, ka ar viņa palīdzību "Banka Baltija" izsniegusi kredītu "Latvenergo", lai tam piegādātu mazutu, bet uzreiz pēc vienošanās ar bankas vadītāju Laventu izsniegtā kredīta summu Līdums pārskaitījis Laventa firmai "Finhold".

Tiesu debatēs prokurors Laventu pieprasīja sodīt ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju, Freimani - ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem ar mantas konfiskāciju, bet Līdumu ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, arī ar mantas konfiskāciju.

Savukārt civilprasītāji debatēs lūdza tiesu piedzīt vairāk nekā Ls 34 miljonus no "Bankas Baltija" lietā tiesājamajiem. Summa, ko savā labā prasa piedzīt likvidējamā akciju sabiedrība "Banka Baltija", ir Ls 26 566 975,19, bet PVAS "Latvenergo" prasa piedzīt Ls 8 miljonus.

"Bankas Baltija" krimināllieta tiesai tika nodota 1997.gada jūnijā. Pēc divu tiesnešu nomaiņas 1997.gada novembrī lietas izskatīšanai tika nozīmēta tiesnese Inese Šteinerte. Krimināllietas izskatīšana šajā tiesas sastāvā tika uzsākta 1998.gada 14.septembrī. Lietas izskatīšana ilgst jau vairāk nekā trīs gadus. Šī procesa laikā 1998.gada rudenī tiesājamajiem tika mainīts drošības līdzeklis, piemērojot viņiem apcietinājumu.

Šā gada jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa nolēma pieņemt izskatīšanai Laventa sūdzību pret Latvijas valsti. Sūdzība pieņemta pēc sešiem punktiem, kas ir saistīti ar starptautiskās cilvēktiesību konvencijas neievērošanu. Tādas pašas sūdzības iesnieguši arī Līdums un Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!