Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) nolēmusi pēc Jaunā gada svinībām iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) 10 000 parakstus, ko izdevies savākt par grozījumiem Satversmē, kas paredz tiesības tautai rosināt Saeimas atlaišanu.
LBAS izdevās savākt 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas pilsoņu parakstu aptuveni divu mēnešu laikā.

Parakstus pārbaudīs Centrālā vēlēšanu komisija, un gadījumā, ja šie 10 000 paraksti būs īstie un pareizi noformētie, tad CVK rosinās parakstu vākšanu referenduma rosināšanai. Parakstu vākšana pirms šī gada vasarā notikušā referenduma prasījusi aptuveni pusmiljonu latu.

Lai referendums notiktu, nepieciešams savākt 149 064 balsstiesīgo vēlētāju parakstus. Ja CVK savāks šādu parakstu skaitu, Saeima varētu lemt par grozījumiem Satversmē. Ja tiktu atbalstīts LBAS priekšlikums, referendums netiktu rīkots, bet pretējā gadījumā CVK organizētu tautas nobalsošanu, kas pēdējo riezi izmaksājusi valstij divus miljonus latu.

Saeima jau šoruden balsojusi par līdzīgiem ierosinājumiem grozīt Satversmi, ko bija iesniegusi opozīcijā esošā apvienība PCTVL. Šie priekšlikumi tika noraidīti. LBAS piedāvā izteikt Satversmes 78.pantu šādā redakcijā: "Ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts Prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, likuma projektu, lēmuma projektu par Saeimas atlaišanu, kuru Prezidents nodod Saeimai. Ja Saeima to nepieņem bez pārgrozījumiem pēc satura, tad tas ir nododams tautas nobalsošanai."

Tāpat LBAS ierosina izteikt 79.pantu šādā redakcijā:" Tautas nobalsošanai nodotais Satversmes pārgrozījums ir pieņemts, ja tam piekrīt vismaz puse no visiem balsstiesīgiem. Tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts, lēmums par Latvijas dalību Eiropas Savienībā vai būtiskām izmaiņām šīs dalības nosacījumos, lēmums par Saeimas atlaišanu ir pieņemts, ja balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums ir balsojis par likumprojekta pieņemšanu, Latvijas dalību Eiropas Savienībā vai būtiskām izmaiņām šīs dalības nosacījumos, Saeimas atlaišanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!