Foto: DELFI
Ledus iešana Latvijas upēs sāksies ne agrāk kā marta otrajā pusē, prognozēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģe Irēna Nikoluškina.

Februāra sākumā izteiktās prognozes, ka ledus upēs varētu sakustēties jau marta sākumā, nepiepildīsies, jo laiks ir krietni aukstāks, nekā prognozēts iepriekš, paskaidroja Nikoluškina.

Pašreizējās prognozes liecina, ka gaisa temperatūra zem normas saglabāsies līdz marta otrajai pusei un siltāks par normu varētu būt tikai mēneša pēdējā nedēļā. Tas nozīmē, ka līdz marta vidum vidējā diennakts temperatūra lielākoties būs zem nulles un ledus upēs nekusīs.

Šīs nedēļas sākumā ledus biezums Daugavā bija 32-46 centimetri, bet Lielupē - apmēram 40 centimetru. Ventu, kur februāra pirmajā pusē sākās ledus iešana, pārklājusi jauna ledus kārta. Vižņu sablīvējums, kas izveidojās lejpus Kuldīgas, ir sasalis.

Pērn ledus iešana Kurzemes un Zemgales upēs sākās 21.martā, augstākais ūdens līmenis bija marta beigās, savukārt lielākajā daļā Latgales un Vidzemes upju maksimālais līmenis tika sasniegts aprīļa sākumā, dažos Daugavas posmos tikai 10.aprīlī.

Pagājušā gada plūdus izraisīja straujās laikapstākļu izmaiņas - vēl 17.martā Latvijā bija sals līdz -20 grādiem, bet jau divas dienas vēlāk gaisa temperatūra paaugstinājās līdz +8 grādiem, 20.martā bija pat +10 grādu. Turklāt bagātīgi lija un strauji kusa sniega kārta, kas pirms siltuma viļņa vietām bija vairāk nekā pusmetru bieza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!