Uz vairākām Latvijas upēm izveidojusies ledus kārta, taču tās biezums ir nevienmērīgs, tādēļ cilvēkiem jābūt uzmanīgiem, kāpjot uz ledus, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Patlaban biezākais ledus izveidojies Daugavā pie Vaikuļāniem - 24 centimetrus bieza ledus kārta, taču tajā pašā laikā Daugavā ir arī tādas vietas, kur upe vēl nav aizsalusi, piemēram, Krāslavā.

Daugavā vietām ir ledus ar lāsmeņiem, bet vidēji ledus biezums ir no 10 līdz 24 centimetriem. Pie Pļaviņām un Daugavpils ledus ir 22 centimetru biezumā, bet pie Jersikas vien 10 centimetri.

Rēzeknes upi klāj apmēram 16 centimetrus bieza ledus kārta, bet Gaujā ledus izveidojies pie Carnikavas, kur tas ir 15 centimetru biezumā, savukārt pie Siguldas un Valmieras ir nepilna ledus sega.

Lielupē biezākā ledus kārta ir pie Mežotnes - 13 centimetri, bet no Kurzemes lielākajām upēm plāna ledus kārta izveidojusies Ventā pie Kuldīgas.

Latvijas pusē Baltijas jūras piekrastē patlaban ledus vēl nav izveidojies, bet neliels ledus veidojas Rīgas jūras līča dienvidu un austrumu piekrastē.

Tuvākajā laikā saglabāsies zema gaisa temperatūra, tāpēc sagaidāms, ka arī ledus uz upēm kļūs biezāks, taču tā biezums joprojām būs nevienmērīgs un vietās, kur upē ir lielākas straumes, ledus kārta būs plānāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!