Foto: LETA
Piektdien ar publisko lekciju par Latvijas valsts ģerboni un šī simbola nozīmi atklās Atvērto durvju dienu Ministru kabinetā. Lekciju lasīs Latvijas Universitātes (LU) vēstures profesors un Valsts Heraldikas komisijas loceklis Armands Vijups un tās tiešraide vērojama arī portālā "Delfi".


Teju katrs var izstāstīt teiku par Latvijas valsts karoga tapšanu, taču, vai mums zināma katra ģerboņa elementa nozīme un kādēļ mums ir šāds ģerbonis, nevis citādāks? Lai stiprinātu valstiskumu un piederības sajūtu Latvijai, Valsts kanceleja rīko šo publisko lekciju, kas ļaus tuvāk iepazīt vienu no mūsu valsts nacionālajiem simboliem.

Profesors Vijups lekcijā atklās arī vēstures nianses, kas nav plaši aprakstītas. Piemēram, vai zinājāt, ka Latvijas ģerbonim patiesībā ir divi autori – Vilis Krūmiņš un Rihards Zariņš? Literatūrā gan min tikai pēdējo no viņiem.

"Ģerbonis stāsta par mūsu piederību noteiktai vietai un identitāti, kuru veidojusi gadsimtiem ilga vēsture. Ģerbonis zīmju un simbolu veidā attēlo mūsu mantojumu. Uzskatu, ka, salīdzinot ar abiem pārējiem Latvijas simboliem – sarkanbaltsarkano karogu un himnu "Dievs, svētī Latviju" –, Latvijas valsts ģerbonis ir nepelnīti piemirsts un maz izmantots," uzsver Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!