Otrdien, izskatot apelācijas sūdzību, Augstākā tiesa nolēma ēku, kurā atrodas Valsts leļļu teātris, atstāt valsts īpašumā, bet dzīvojamo ēku nodot prasītājiem - 10 bijušiem īpašniekiem un viņu mantiniekiem.
Tiesā 10 bijuši ēkas īpašnieki un viņu mantinieki prasīja atjaunot īpašuma tiesības uz nacionalizēto namīpašumu - divām ēkām Krišjāņa Barona ielā 16/18 un zemi zem tām 2216 kvadrātmetru platībā. Vienā no ēkām patlaban atrodas Valsts leļļu teātris, bet otra ir dzīvojamā ēka, kurā atrodas arī vairāki saloni.

Valsts leļļu teātris un Kultūras ministrija bija iesnieguši tiesā apelācijas prasību par iepriekš šajā lietā pieņemto Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru tika atzītas bijušo īpašnieku mantinieku tiesības uz namīpašumu K.Barona ielā 16/18.

Skatot lietu pēc būtības, šodien lietas prasītāji - 10 bijušie īpašnieki un viņu mantinieki - lūdza noraidīt atbildētāju iesniegto apelācijas prasību un prasītāju iesniegto prasību apmierināt, norādot, ka ēkas pārbūves nav notikušas 65% apmērā.

Jau ziņots, likumdošana nosaka, ka gadījumā, ja ēkas kopš to nacionalizācijas 40.gados ir pārbūvētas par vairāk nekā 65%, strīdus objekts nav bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem atdodams natūrā, bet par to izmaksājama kompensācija.

Savukārt apelācijas prasības iesniedzēji - Valsts leļļu teātris un Kultūras ministrija - atsaucās uz pašreiz spēkā esošo likumdošanu, kas paredz, ka valsts kultūras dzīvē nozīmīgas ēkas, pie kurām pieskaitāma arī šī, bijušajiem īpašniekiem nav atdodamas.

Atbildētāji norādīja, ka SIA "Eiroeksperts" slēdzienā, iepriekš izdarot nama apsekošanu, norādīts, ka laika posmā no nama denacionalizācijas 1940.gada rudenī līdz 1992.gadam nama pārbūvēšanas apjomi bijuši lielāki par 65%. Savukārt otrā - SIA "Celtne"- ekspertu slēdzienā norādīts, ka būtiski pārbūvēšanas apjomi laika posmā no 1940.gada līdz šim brīdim nav bijuši.

Tiesas lēmums stājas spēkā no tā pasludināšanas brīža. Kasācijas sūdzību Augstākajā tiesā var iesniegt 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas. Kā atzina prasītāju puses pārstāvis Andis Jenavs, prasītāji, visticamāk, iesniegs kasācijas sūdzību.

Jau ziņots, ka Augstākā tiesa pagājušā gada 23.martā līdz ekspertīzes beigšanai apturēja tiesvedību šajā lietā. Gada nogalē tiesvedība tika atjaunota, taču uzreiz atkal apturēta, jo tiesas sēžu starplaikā nomira divi prasītāji. Kopš 1993.gada, kad tiesā tika celta prasība, mūžībā aizgājušas kopumā jau četras personas, kuras pretendēja uz Leļļu teātra ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!