Foto: LETA
Otrdien sasaukta smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga preses konference, reaģējot uz ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) lēmumu iekļaut Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā. Preses konferencē Lembergs norādīja, ka Latvijas politiķi ir izmantojuši ASV varas iestādes Latvijas iekšpolitiskajā cīņā.

Preses konferencē viņš apgalvoja, ka nezina, vai viņa bankas konti šobrīd ir bloķēti, un arī šobrīd nevar atbildēt, kā saņems algu un pensiju.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņš atkāpsies no Ventspils Brīvostas pārvaldes valdes locekļa amata, Lembergs norādīja, ka par to lems tikai tad, kad saņems oficiālu dokumentu "uz rokām" ar pamatojumu, kādēļ viņš ir iekļauts sankciju sarakstā. Tomēr, ja viņš uzzinās, ka Ventspils Brīvostas pārvaldei ir problēmas veikt savas funkcijas, Lembergs apturēs savu darbību pārvaldes valdē.

Pēc preses konferences Lembergs "tviterī" paziņoja, ka aptur savu darbību organizācijās.

Paziņojumā Lembergs nosaukts par oligarhu.

Lembergs savās nedienās vainoja tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP) un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V), kurš otrdien arī atbildēja Lemberga izteikumiem.


Tajā norādīts, ka viņš iekļauts sarakstā kā amatpersona vai bijusī amatpersona, kura atbildīga vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā, tajā skaitā valsts mantas piesavināšanās, korupcijā, kas saistīta ar publiskiem iepirkumiem vai kukuļošanu.

OFAC nosaucis četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē - Ventspils Brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

Savukārt Lembergs uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās. Lembergs pirmdienas vakarā paziņoja, ka ar ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) lēmumu ir "ļoti pavirši" iepazinies un no atzinuma sapratis, ka tagad pasludināts "par diktatoru, kurš Latvijas cietumos ieslodzījis nevainīgus cilvēkus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!