Vairākos noziegumos apsūdzētais, apcietinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs nosūtījis medijiem paziņojumu, kurā norāda, ka viņam ir nepieciešamas iziet medicīnisko kursu, taču šāda iespēja tiekot liegta.
Paziņojumā Lembergs noliedz ziņu aģentūrā LETA publicēto ziņu, ka viņš Matīsa cietumā iziet ārstniecisko kursu.

"Cietuma apstākļos man pasliktinājās veselības stāvoklis un bija nepieciešama nekavējoša augsti kvalificētu ārstu palīdzība," ar advokātu starpniecību nodotajā paziņojumā uzsver Lembergs. Ventspils mērs norāda, ka prokuratūra ir likusi šķēršļus savlaicīgai medicīniskās palīdzības sniegšanai. "Zaudējot galveno – laiku, šie mākslīgie šķēršļi tika pārvarēti un pēc vairāku nedēļu kavēšanas ārstiem radās iespēja noteikt man nepieciešamo ārstēšanās kursu," teikts izplatītajā paziņojumā.

Lembergs norāda, ka cietuma apstākļos ārstu noteikto ārstēšanās kursu izpildīt tehniski nav iespējams. "Tas ir no cietuma administrācijas neatkarīgu iemeslu dēļ, jo tam nav paredzēta vieta un nav nepieciešamā aprīkojums," teikts paziņojumā.

Apcietinātais Ventspils mērs norāda, ka prokuratūra "faktiski apcietinājumu izmanto nevis kā drošības līdzekli, bet gan kā instrumentu manas veselības graušanai, fiziskai un morālai spīdzināšanai, kas ir rupjš Eiropas Cilvēktiesību konvencijas, Satversmes un Latvijas likumu pārkāpums."

Lembergs uzskata, ka ar šādu rīcību prokuratūra mēģina panākt Ventspils mēra atzīšanos "nepastrādātos noziegumos un līdz ar to sasniegtu izvirzītos politiskos un ekonomiskos mērķus." "Viņi labi saprot, ka politiķis, kurš ilgstoši ir izolēts no sabiedrības, atrodoties apcietinājumā vai slimnīcā, ir miris politiķis," teikts Lembergs izplatītajā paziņojumā.

"Aivars Lembergs, atrodoties ieslodzījuma vietā, ne reizi nav vērsies prokuratūrā ar sūdzību par trūkumiem veselības aprūpes nodrošināšanā," portālam "Delfi" norādīja prokuratūrā.

Prokuratūra norāda, Ministru kabineta šā gada 20.marta noteikumi par apcietināto un notiesāto personu veselības aprūpi izmeklēšanas cietumos un brīvības atņemšanas iestādēs nosaka, ja cietumā nav iespējams sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, ieslodzīto, nodrošinot apsardzi, var nosūtīt uz ārstniecības iestādi, kas atrodas ārpus ieslodzījuma vietas. Šo noteikumu 15.punkts nosaka, ja saņemts pamatots ieslodzītā iesniegums, kas rakstiski saskaņots ar cietuma ārstu, cietuma administrācija par ieslodzītā konsultēšanu un ārstēšanu var vienoties ar tādas ārstniecības iestādes vadību, kura atrodas ārpus ieslodzījuma vietas. Tas nozīmē, ka apcietinātajam ir tiesības saņemt veselības aprūpi arī ārpus ieslodzījuma vietas.

Kriminālprocesa virzītājs atbilstoši minētajiem Ministru kabineta noteikumiem nelemj jautājumus, kas saistīti ar apcietinātās personas veselības aprūpi, uzsver prokuratūrā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, Lembergs apcietinājumā atrodas kopš 14.marta, kad Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis apmierināja prokuratūras lūgumu un apcietināja Ventspils mēru.

Iepriekš Lembergs un viņa advokāti vairākkārt mēģinājuši panākt drošības līdzekļa apcietinājuma atcelšanu, taču bez rezultātiem. Otrdien tiesā sesto reizi skatīs Lemberga lūgumu mainīt drošības līdzekli.

Ventspils mēram izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!