Ventspils mērs Aivars Lembergs uzskata, ka "Jaunā laika" un Einara Repšes (JL) sarunas ar Tautas partiju (TP) no Repšes puses esot tikai teātris.
Kā šodien žurnālistiem sacīja Lembergs, viņaprāt, "Repše nemaz netaisās veidot jaunu valdību, ir palikuši tie paši mērķi - atlaist Saeimu un izsludināt ārkārtas vēlēšanas. Sarunas ir tikai teātris, pie nosacījuma, ja Repše ir premjers".

"Ceru, ka TP labi saprot, ka tas ir teātris no Repšes puses," piebilda Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka pēdējās dienās ir būtiski mainījusies iekšpolitiskā situācija, ko noteica nesenais Stokholmas tiesas spriedums saistībā ar "Bankas "Baltija"" (BB) krahu. "Tiesas sprieduma būtība ir tā, ka BB auditors "Coopers& Laybrand" nav vainīgi BB krahā, jo auditors konfidencialitātes līguma ietvaros ir savlaicīgi informējis Latvijas Banku (LB) un tās vadību par nelabvēlīgo situāciju BB," šādi tiesvedības procesu traktēja Lembergs.

Kā uzskata Lembergs, ja "Coopers& Laybrand" nav vainīgs, vainīga ir Latvijas Banka, kura nav pildījusi ar likumu noteiktās ekskluzīvās tiesības un pienākumus uzraudzīt komercbankas.

"LB un tās vadītājs ir vainīgi arī nepietiekamā uzraudzībā ne tikai BB, bet arī pārējo komercbanku krahos, kur iedzīvotāji zaudēja savus ieguldījumus," sacīja pašvaldības vadītājs. "Tas nozīmē, ka runa vairs nav par morālisku, politisku, bet arī par materiālu atbildību, kura jāuzņemas LB un Einaram Repšem kā vadītājam, kura pienākumu nepildīšana ir radījusi smagas sekas," uzskata Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka BB noguldītājiem būtu jāmobilizējas un jāpieprasa kompensēt zaudējumus no Latvijas Bankas un no Einara Repšes. Pēc Lemberga teiktā, vērst prasības par nepietiekamu banku uzraudzīšanu pret centrālo banku ir pasaulē pieņemta prakse. Piemēram, Lielbritānijā pret centrālo banku tikusi iesniegta prasība miljarda sterliņu mārciņu apmērā.

"Varbūt tāpēc Repšem ir svarīgi tieši tagad gāzt pašreizējo valdību un izveidot jaunu, kurā viņš būtu premjers, tā iegūstot politisku varu, lai nepieļautu prasības izvirzīšanu pret Latvijas Banku un viņu personīgi," izteicās Ventspils mērs.

Kā ziņots, Stokholmas apgabaltiesa ir noraidījusi "Bankas Baltija" likvidatoru "BDO Invest-Rīga" prasību par 150 miljoni ASV dolāru (ap 82 miljoniem latu) piedziņu no agrākajiem BB auditoriem "Coopers&Lybrand" (tagad "Öhrlings PricewaterhouseCoopers"). Tiesas spriedums gan vēl ir pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!