Foto: Edijs Pālens
Politiķi no "Sabiedrības citai politikai" (SCP) un "Pilsoniskās savienības" (PS) ir spēki, kas rada iekšējo spriedzi "Vienotībā". To piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.panta preses klubs" teica Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Viņš iepriekš pauda uzskatu, ka apvienības "Vienotība" iekšienē ir spēcīgs politisks strāvojums, kas varētu meklēt iemeslu, lai gāztu Valda Dombrovska valdību.

Uz jautājumu, kuri ir tie politiskie spēki, kas grib gāzt Dombrovska valdību, Lembergs šodien raidījumā atgādināja koalīcijas veidošanas procesu pēc Saeimas vēlēšanām, kad SCP izmantoja veto tiesības, liedzot koalīcijā iekļaut nacionālo apvienību "Visu Latvijai" -"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Savukārt pašlaik, spriedze radīta, izvirzot tiesībsarga amata kandidātu. Kā skaidroja Lembergs, "Vienotības" kandidātu izvirzījusi PS pārstāve Ilma Čepāne.

Ventspils mērs uzskata, ja "Vienotība" savu kandidātu būtu izvirzījusi agrāk, spriedze netiktu radīta.

Lembergs iepriekš uzsvēra, ka ZZS negatavojas gāzt Dombrovska valdību, vienīgais izņēmums varētu būt balsojums par pensiju samazināšanu valsts budžeta konsolidācijas vārdā, kam ZZS nepiekritīšot, līdz ar to valsts budžeta grozījumus varētu Saeima neapstiprināt, un Dombrovska valdība būtu spiesta demisionēt.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka valdības koalīcijas partnera Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) retorika pēdējos mēnešos ir kļuvusi agresīvāka un šis politiskais spēks esot kļuvis mazāk prognozējams.

Taujāts par attiecībām koalīcijas partneru starpā, premjers bija lakonisks - "tās ir sarežģītas".

ZZS retorika pēdējo mēnešu laikā ir kļuvusi krietni agresīvāka, un neesot īsti skaidrs, ko ZZS ar to vēloties panākt. Koalīcijā tiekot panāktas vienošanās, un tās tiekot pildītas, bet publiskā retorika esot cita, it kā vienošanās koalīcijā nemaz nebūtu bijusi, norādīja premjers.

Valdības vadītājs arī netieši apstiprina aizdomas, ka opozīcijas virzītais tiesībsarga amata kandidāts Juris Jansons patiesībā varētu būt ZZS izvēlēts kandidāts. Koalīcijā vienošanās par tiesībsarga kandidātiem tā arī netika panākta, un bez apspriešanās ZZS pasludinājusi atbalstu savam kandidātam.

ZZS paudusi atbalstu "Saskaņas centra" (SC) virzītajam tiesībsarga amatam. SC un ZZS frakcijām Saeimā kopā ir 51 balss, ar ko pietiek Jansona ievēlēšanai par tiesībsargu.

Apvienība "Vienotība" tiesībsarga amatam izvirzījusi Administratīvās rajona tiesas tiesnesi Anitu Kovaļevsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!