Ventspils mērs Aivars Lembergs ir nolēmis kandidēt nākamajās Saeimas vēlēšanās, tas teikts viņa iesniegumā tiesai, kurā politiķis lūdz paātrināt viņa prasības izskatīšanu pret Ģenerālprokuratūru par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, raksta laikraksts "Diena".
Tiesa notiks otrdien, lai gan bija paredzēta šā gada 7.septembrī. Kā stāstījusi tiesneses Anitas Čerņavskas palīdze Inga Lipska, pērnā gada 20.oktobrī tiesa saņēmusi Lemberga lūgumu paātrināt prasības izskatīšanu apelācijas kārtībā, jo viņš nolēmis kandidēt 9.Saeimas vēlēšanās. Ilgstošā nenoteiktība attiecībā uz lietas iznākumu varot negatīvi ietekmēt viņa kā deputāta kandidāta reitingu sabiedrībā un būtiski samazināt izredzes tikt ievēlētam, pamatojis Ventspils mērs.

Lembergs vērsās tiesā, prasot prokuratūrai atsaukt Šveicei nosūtītajā tiesiskās palīdzības lūgumā minētās ziņas. Rīgas Centra rajona tiesa tiesneses Velgas Gailītes vadībā pērnā gada jūnijā nosprieda, ka par Lemberga godu un cieņu aizskarošu uzskatāma informācija, kas publicēta "Dienā", pamatojoties uz tiesiskās palīdzības lūgumu, tāpēc prokuratūrai uzdeva atsaukt un apmainīt laikrakstā publicēto dokumentu.

Kā raksta laikraksts, tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei prokuratūra lūdza pārbaudīt, vai no ārvalstu kompānijām, kuru dibināšanā saskaņā ar netiešiem pierādījumiem viņš piedalījies, Lembergs ir saņēmis dividendes par šo firmu iesaistīšanu Ventspils uzņēmumos, tādējādi ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli. Nenoliedzot, ka atbilde no Šveices ir saņemta, prokuratūra nekādu informāciju nesniedz.

"Domāju, viņš nekandidēs vēlēšanās, jo tādējādi zaudētu ietekmīgo Ventspils mēra amatu," tomēr prognozējis Tautas partijas (TP) frakcijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš. Lai gan izskanējuši minējumi par grozījumiem likumā, kas ļautu apvienot pašvaldības un Saeimas deputāta mandātus, TP uzskata par bezperspektīvām tālākās diskusijas par šo tēmu. Turklāt Lembergs iesniegumu tiesai rakstījis sen, tāpēc tas varētu būt bijis taktisks gājiens. Lagzdiņš neuzskata, ka Lembergam tādējādi varētu pārmest tiesas maldināšanu, jo "jebkurā brīdī cilvēks var mainīt savu viedokli".

Tomēr, ja Lembergs kandidēs vēlēšanās, viņš nekādā gadījumā neizvēlēšoties Māra Gulbja vadīto partiju "Jaunie demokrāti" (JD), lēsa Lagzdiņš. Viņaprāt, sabiedrība nebūtu pārsteigta, ja viņš kandidētu no ZZS, jo starp Lembergu un ZZS ilgstoši esot vērojamas zināmas sadarbības pazīmes.

Pretēju viedokli pauda Gulbis: "Domāju par 90%, ka viņš iesaistīsies lielajā politikā." JD vadītājs uzskata, ka Lembergs kandidēs kopā ar kādu jaunu politisko spēku. Uz jautājumu, vai JD bijušas sarunas ar Lembergu, Gulbis atbildēja atturīgi: "Mēs esam pārrunājuši šos jautājumus. Bet domāju, ka viņš ar šo paziņojumu pats acīmredzot nāks klajā."

ZZS līderis Augusts Brigmanis sacīja: "Nezinu, kur tādas lietas var sagrābstīt. Mūsu premjera kandidāts ir Indulis Emsis. Tauta, protams, grib, lai Lembergs startētu un sakārtotu visu Latviju tā, kā ir sakārtojis Ventspili." Brigmanis paredz, ka saraksts, kurā būtu Ventspils mērs, iegūtu 20 līdz 25 vietas.

"Jaunā laika" līderis Einars Repše iespēju, ka Ventspils mērs varētu kandidēt, komentēja atturīgi: "Vēlētājiem būs ļoti nopietni jāpārdomā, kādu viņi grib redzēt turpmāko Latviju." Latvijas Pirmās partijas valdes loceklis Dzintars Jaundžeikars domā: "Ja par Lemberga darbību neatklāsies kaut kādi konkrēti viņam nelabvēlīgi pierādījumi, viņš savāks daudz atbalstītāju. Cilvēki Ventspils attīstību vērtē pozitīvi, viņš ir parādījis, ka prot apsaimniekot naudu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!