Foto: LETA
Ventspils domes priekšsēdētājs un partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs vērsies ar iesniegumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, lūdzot pārbaudīt valsts SIA "Latvijas Radio" un valsts SIA "Latvijas Televīzija" iespējamo slēpto aģitāciju un atsevišķu politisko partiju, NVO interešu lobēšanu sabiedrisko mediju ēterā.

Šādas rīcības pamatojumu noteica ilgtermiņā veikts sabiedrisko mediju satura monitorings, tostarp raidījumos atspoguļoto tēmu un uzaicināto personu piekritības analīze, kas bija par pamatu statistisko rādītāju noteikšanai, norāda Lembergs.

Izvērtējot LR1 un LTV1 ziņu raidījumus laika periodā no 28.maija līdz 30.jūnijam, izteikti dominē "Vienotības" viedokļu atspoguļošana: LR1 - 29,2% un LTV1 - 19,2% no kopējā ziņu klāsta. Koalīcijas partneres - Zaļo un zemnieku savienības- pārstāvju viedokļu atspoguļojums ziņu raidījumos LR1 ir 13%, LTV1 - 14,6%. Savukārt 10.Saeimā pārstāvētās partiju apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvju viedokļi ziņu raidījumos atspoguļoti LR1 - 10,6%, LTV1 - 5,6%.

Lembergs arī uzskata, ka minētajā laika periodā sabiedriskajos medijos izteikti tiek lobēti "starptautiskā spekulanta un uz kriminālapsūdzību pamata notiesātā Džordža Sorosa finansēto, atbalstīto fondu un to subsidēto organizāciju un biedrību pārstāvju viedokļi". Šo organizāciju viedokļu dominance LR1 ziņu raidījumos, salīdzinājumā ar citu nevalstisko organizāciju viedokļiem, ir turpat četras reizes lielāka. Savukārt šo satelītorganizāciju viedoklis LTV1 diskusiju raidījumos (īpaši raidījumā "Skats no malas") aizņem 12,2% no visu diskusiju raidījumu dalībnieku kopskaita.

Bijušā valsts prezidenta Valda Zatlera viedoklis LR1 un LTV1 ēterā galvenokārt atspoguļoja "Valsts prezidenta rīkojuma Nr.2" rīcības motīvus, kritizējot citu politisko amatpersonu darbību. Tā, Zatleram bija iespēja izteikties LTV1 109 reizes, LR1 - 26 reizes. Bet kritizētajām amatpersonām iespēja atbildēt līdzvērtīgā apjomā netika dota. Savukārt jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedoklis LTV1 ziņu un diskusiju raidījumos tika atspoguļots tikai 44 reizes no visu 1311 viedokļu kopapjoma, bet LR1 - 16 reizes no 683.

Šāda veida rīcība, piemēram, vienveidīga satura veidošana, personīgā viedokļa uzspiešana, tostarp neslēpjot politiskās simpātijas un nesimpātijas, pēc Lemberga domām, izraisa pamatotas aizdomas par žurnālistu neobjektivitāti. Vēl vairāk - atsevišķu žurnālistu viedokļi ēterā ir izteikti tendenciozi, ko pamatoti var uzskatīt par politisko propagandu. Šāda žurnālistu darbība ir klajā pretrunā ar pašu akceptēto Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas kodeksu, kā arī pārkāpj LR un LTV Rīcības kodeksa reglamentāciju.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja LTV Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis, LTV neveido ziņas pēc principa "par vieniem runājam mazāk, par otriem - vairāk", bet gan vērtē to aktualitāti un vispusīgumu, lai informētu sabiedrību par svarīgiem procesiem valstī.

"Liels paldies Lemberga kungam par šo monitoringu," norādīja Gailītis, sakot, ka Ventspils mērs veicis interesantu pētījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!