Valdība otrdien, 9.aprīlī, plāno skatīt grozījumus noteikumos par stipendijām, kas paredz papildu stipendijas doktorandiem. Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), minētais noteikumu projekts jau vairākkārt tiek virzīts valdība apstiprināšanai, taču līdz šīm nav guvis atbalstu.
Noteikumu projektā plānots palielināt doktorandu stipendiju apjomu, paredzot papildus 60 latu stipendiju pētniecības darba vai radošā darba atbalstam. Uz šo stipendiju varēs pretendēt pilna laika doktora studiju programmas studenti.

IZM informē, ka noteikumos paredzēts, ka papildus stipendijas saņemšanai pretendentam jāslēdz līgums ar augstākās izglītības iestādi, nosakot, ka ne vēlāk kā trīs gadu laikā pēc doktora studiju programmas beigšanas pretendentam jāaizstāv zinātniskais grāds. Ja saistības netiek izpildītas, saņemto stipendiju pielīdzina studiju kredītam no valsts budžeta līdzekļiem, un tā ir jāatmaksā. Šobrīd no valsts budžeta doktorantūras studenti saņem stipendiju 58 latu apmērā studiju programmas apguvei.

IZM norāda, ka doktorandu stipendiju palielinājums ir viens no faktoriem, kas ļaus nodrošināt akadēmiskā personāla atjaunināšanu. Minētajam stipendiju palielinājumam atbalstu pauda vairāk nekā 100 zinātnieku un augstskolu docētāju, kuri piedalījās Augstākās izglītības, zinātnes un tehnoloģiju attīstības vadlīniju 2002. - 2010.gadam apspriešanas konferencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!