Atbildīgās institūcijas lūgs Ģenerālprokuratūru izvērtēt visus pieejamos materiālus par bērnu tiesību pārkāpumiem Aleksandrovas speciālajā internātskolā, un drīzumā uz turieni dosies psihologs, lai vērtētu to bērnu liecību patiesumu, kuri sūdzējušies par vardarbību un seksuālo izmantošanu.
Ja liecības atzīs par ticamām, Krāslavā īpaši izveidota darba grupa no policijas un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem lems par bērnu izņemšanu no internātskolas un pārvietošanu uz citām mācību iestādēm. Tomēr viņu dzīves apstākļi tiks uzlaboti jau tuvākajā laikā, piektdien pēc starpministriju darba grupas ārkārtas sanāksmes presei paziņoja atbildīgo iestāžu speciālisti.

Līdz 21. decembrim par paveikto jāziņo izglītības un zinātnes ministram Kārlim Greiškalnam.

Bērnu liecībās teikts, ka bērnus situši gan vienaudži, gan pasniedzēji, bērni izmantoti lauksaimniecībā, bet divas 14 gadus vecas meitenes savās liecībās informē par seksuālu vardarbību. Viena no meitenēm šobrīd atrodas ārzemēs.

Mācību iestādē ļoti sliktos sadzīves apstākļos dzīvo 102 bērni, kuri ir bāreņi un ar pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu nosūtītie bērni.

Pēc sarunām ar vairākiem bērniem, kuri varētu būt vardarbīgi aizskarti, psihologs novērtēs, vai bērniem būs nepieciešamas konsultācijas ar psihologu vai arī būs nepieciešams bērnu ievietot rehabilitācijas centrā, vēstīja Valsts bērna tiesību aizsardzības centra direktore Inete Ielīte.

Psihologa ieteikumus ministrija gaida nekavējoties - iespējams jau nākamnedēļ, lai bērniem nevajadzētu uzturēties vidē, kas bijusi viņiem nelabvēlīga.

Organizācijas "Glābiet bērnus" vadītāja Inguna Ebela izteica cerību, ka Aleksandrovas speciālajā skolā kārtību ieviesīs pagasttiesa. Turklāt šobrīd skolotāji uz bērniem lūkojoties ar nosodījumu un pārmetumu par liecību sniegšanu.

Bērni esot liecinājuši, ka viņi ir iebiedēti un viņiem liegts runāt.

Izveidotā komisija izvērtēs arī saimnieciski finansiālo darbību skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!