Foto: DELFI

Savas prezidentūras laikā Valsts prezidents Egils Levits apņēmies strādāt pie solidaritātes, piederības un Latvijas kā modernas un ilgtspējīgas valsts veicināšanas. Savā uzrunā Saeimas ārkārtas sesijas sēdē Levits bija skarbs un aicināja politiķus ņemt slotu un atbrīvot māju no mēsliem, kas ir sakrājušies 30 gados.

"Mūsu uzdevums ir nodot mūsu valsti nākamajām paaudzēm labāku, nekā mēs to saņēmām. Sava valsts ir pastāvīgi jāpielabo, jāatjauno, jāmodernizē, lai tā būtu ilgtspējīga. Tas ir mūsu pienākums vēstures priekšā," sacīja Levits.

Ir trīs virzieni, par kuriem kopējā labuma vārdā Levits grib domāt savas prezidentūras gados: solidaritāte, piederība un moderna, ilgtspējīga valsts. Runājot par solidaritāti, prezidents norādīja: "Mēs visi zinām, ka Latvija ir viena no visnevienlīdzīgākajām valstīm Eiropas Savienībā. Tas nav pēkšņs negadījums, bet gan ielaista slimība daudzu gadu garumā." Viņš atgādināja, ka "gudra solidaritātes politika nav vienīgi ienākumu pārdale".

"Gudra politika rada vienlīdzīgas iespējas ar darbu gūt ienākumus. [..] Es aicinu mūs visus kopā veidot ilgtermiņa solidaritātes politiku," pauda prezidents.

Levits norādīja, ka tieši piederība latviešu nācijai ir priekšnosacījums Latvijas valsts pastāvēšanai. "Latvijas nākotnei ir vajadzīga visu šeit dzīvojošo cilvēku iesaiste un līdzdarbība. Latviskā identitāte ir atvērta, un tajā ir aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs," uzsvēra Levits. Viņš aicināja politiķus veidot divus jaunus politikas virzienus – demogrāfijas un politikas.

"Piederībai arī ir plašāka dimensija. Mēs esam neatņemama Rietumu pasaules un Eiropas daļa – un nevis kāds tilts starp Rietumiem un Austrumiem. Šo metaforu es kategoriski noraidu," turpināja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka Latvijai nākamajā dekādē, kas sāksies jau pēc sešiem mēnešiem, ir jākļūst par modernu, ilgtspējīgu Ziemeļeiropas valsti. "Par valsti, kura pasaules salīdzinājumā atsevišķās jomās pat piederētu pie pasaules līderēm, kura varētu būt paraugs citām valstīm," turpināja Levits.

Viņš aicināja mazināt Latvijā pastāvošos trūkumus: "Ir jāņem rokās slota un jāizmēž māja. No tiem mēsliem, kas ir sakrājušies 30 gados, kas velkas mums līdz, un kas mūs šodien šķir no augsti attīstītas, tiesiskas demokrātijas [..]."

"Ideāla valsts nepastāv, jo tad apstātos progress. Bet dzīve bez ideāla būtu individuāli nožēlojama un politiski bezjēdzīga. Strādāsim kopā Latvijas valstij!" runas noslēgumā aicināja jaunais Valsts prezidents Levits.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 8. jūlijā, norisinās jaunievēlētā Valsts prezidenta Levita inaugurācijas pasākumi. Levits ir sestais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un desmitais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Viņa pirmās darba dienas gaitām portālā "Delfi" var sekot video un teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!