Foto: LETA
Eiropas Kopienu Tiesas tiesnesis Egils Levits, kurš medijos minēts kā partiju apspriests Valsts prezidenta amata kandidāts, formāli šim amatam neesot uzrunāts un, viņaprāt, koalīcijas partneriem vispirms būtu jāvēršas pie tagadējā prezidenta Valda Zatlera un jāuzaicina viņš kandidēt otrajam pilnvaru termiņam.

Levits pirmdien žurnālistiem norādīja, ka prezidenta kandidatūra jāizvirza "pareizā laikā, pareizā vietā, pareizā procedūrā", un vairākkārt uzsvēra, ka valdību veidojošās koalīcijas partneru aicinājums Zatleram būtu pareizā procedūra. "Mēs esam situācijā, kad nevis jāmeklē jauns prezidenta amata kandidāts, bet kad ir iespējams pārvēlēt pašreizējo," uzskata Levits.

Tikai pēc tam, kad ir pieņemts lēmums par pašreizējo Valsts prezidentu, kurš, pēc Levita domām, ir labi pildījis savus uzdevumus, varētu runāt par tālāko rīcību. "Ja Zatlers atsakās, tad būs jauna situācija un tad būs arī jāspriež," sacīja Levits.

Viņš arī norādīja, ka pats kā tiesnesis pieņemot lēmumus pareizajā laikā un vietā, tāpēc šobrīd nevarot pateikt, kā rīkotos, ja Zatlers nolemtu nepretendēt uz augsto amatu, bet viņu pašu politiķi aicinātu kandidēt.

Jau vēstīts, ka viens no koalīcijas partneriem apvienība "Vienotība" par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam uzskata pašreizējo prezidentu Zatleru, bet ir apspriedusi arī Levita un Eiropas Komisijas attīstības sadarbības komisāra Andra Piebalga kandidatūras.

Savukārt otra koalīcijas partnere Zaļo un Zemnieku savienība atzinusi, ka tajā nav vienprātības par atbalstu Zatleram. Tāpēc pirms galīgā viedokļa formulēšanas par Zatleru pēc ZZS pasūtījuma tiek veikts pētījums, kā "Zatlers kotējas citu kandidātu vidū", kuru vārdi līdz šim izskanējuši publiskajā telpā.

Pats Zatlers pagaidām nav skaidri paziņojis par savu gatavību kandidēt uz otro termiņu, solot to izdarīt aprīlī.

Kā iespējamā pretendente prezidenta amatam minēta arī Valsts kontroliere Ingūna Sudraba un Anna Žīgure.

Valsts prezidents parlamentam jāvēlē maija otrajā pusē, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas jūlija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!