Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ievietots kāds ar malāriju smagi slims pacients, portālu „Delfi” informēja LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle. Slimnieks ievietots intensīvās terapijas nodaļā.

Šogad šis ir jau piektais ar malāriju saslimis cilvēks, kurš ārstējas Latvijas Infektoloģijas centrā. Taču šis pacients ir šimbrīžam smagāk saslimušais, stāsta Rozentāle. „Sasirgušais jau vairākus gadus strādā kādā no Āfrikas kontinenta valstīm un līdz šim veiksmīgi izvairījies no saslimšanas pat īsti neievērojot individuālo profilaksi. Tagad jāatzīst, ka saslimstības iespēja būtu bijusi mazāka un arī slimības gaita noteikti nebūtu tik smaga, ja rūpīgāk tiktu ievēroti infektologa norādījumi”, uzskata profesore.

LIC atgādina, ka pirms doties ceļojumā vai lietišķā darba vizītē uz valstīm, kur pastāv risks inficēties ar malāriju, ir jāapmeklē Infektoloģijas centra speciālisti un jāsaņem infektologa konsultācija par individuālās profilakses iespējām.

Malārijas ierosinātājus pārnēsā vairākas ģints Anopheles odu sugas, kas ir aktīvas galvenokārt nakts laikā.

Individuālā profilakse sastāv no ķīmiskās pretmalārijas preparātu lietošanas un aizsarglīdzekļu lietošana pret odiem.

Rozentāle pastāstīja, ka malārija ir izplatītākā un arī bīstamākā tropiskā infekcijas slimība. Malārija apdraud aptuveni divus miljardus pasaules iedzīvotāju, galvenokārt tropu un subtropu zemēs. Šobrīd tā ir endēmiska vairāk kā 100 valstīs.

Drudzis, kas parādās ceļotājiem trīs mēnešu laikā pēc atgriešanās no malārijas endēmiskiem rajoniem ir neatliekama situācija, kas prasa tūlītēju medicīnisku izmeklēšanu un ārstēšanu. Dodoties uz malārijas apdraudētajām zemēm ikvienam ceļotājam jāzina, ka tikai speciālists jums var izrakstīt vispiemērotākā pretmalārijas līdzekļa pareizo devu, ņemot vērā ceļojuma galamērķi. Ir jāsaprot, ka neviens pretmalārijas profilaktisko līdzekļu kurss nenodrošina pilnīgu aizsardzību, tomēr atbilstoša ķīmijprofilakse samazina letālas slimības risku. Tāpat jāzina, ka individuāli piesardzības pasākumi pret odu kodieniem laika posmā starp krēslu un rītausmu ir pirmās nozīmes aizsardzība pret malāriju.

Atkarībā no malārijas riska konkrētajā valstī ieteicamā malārijas profilakses metode varētu būt aizsardzība pret odu kodieniem vai aizsardzība pret odu kodieniem kombinācijā ar ķīmijprofilaksi.

Latvijas iedzīvotāji dažkārt saslimst ar malāriju pēc uzturēšanās tropu un subtropu zemēs, dažreiz pat tad, ja ievēro profilakses pasākumus. Latvijā pēdējos desmit gados ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad ar malāriju saslimst cilvēks, kurš nav izbraucis no Latvijas. Šajos gadījumos slimības avots visticamāk bija netālu dzīvojošs neizārstēts malārijas slimnieks, kurš inficējies ar malāriju tropu zemēs, no kura plazmodiju tālāk pārnesa Latvijā dzīvojošs malārijas pārnēsātājs - Anopheles sugas odi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!