Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) hospitalizēti šopavasar pirmie ar ērču encefalītu saslimušie pacienti, viens – smagā stāvoklī, portālu "Delfi" informēja . Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa

Ar laboratoriski apstiprinātu diagnozi – ērču encefalīts – stacionārā hospitalizēti divi pacienti. Šogad tie ir pirmie saslimšanas gadījumi ar šo infekciju, norāda Kārkliņa. LIC Lipīgo un gaisa pilienu nodaļas vadītāja Armanda Broduža informē, ka vienam no saslimušajiem ar ērču encefalītu, veselības stāvoklis ir smags, pacients atrodas reanimācijas nodaļā. Cilvēks iepriekš sūdzējies par stiprām galvas sāpēm, bija paaugstināta temperatūra, taču šīs pazīmes saslimušais nesaistīja kopā ar pirms pāris nedēļām viņam noņemto piesūkušos ērci.

Mediķe norāda, ka vienalga– cilvēks ir vai nav vakcinēts pret ērču encefalītu – pēc ērces noņemšanas uzmanīgi jāseko līdzi savai veselībai. Jānovēro arī ērces piesūkšanās vieta, vai tā nav apsarkusi, vai nav pietūkums, ja šādi simptomi parādās, nepieciešama mediķu konsultācija – jādodas pie sava ģimenes ārsta, vai jānāk uz LIC.

Pie mediķiem pēc ērces piesūkšanās jāvēršas arī tad, ja nākamo četru nedēļu laikā paaugstinās temperatūra, biežāk sāp galva, ir slikta pašsajūta.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, infektologi prognozē, ka inficējušos skaits ar ērču encefalīta vīrusu turpmākajos mēnešos var pieaugt.

Kopš marta beigām, kad cilvēkam tika noņemta pirmā piesūkusies ērce šogad, līdz šai dienai, mediķi snieguši palīdzību ērces noņemšanā 178 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!