Foto: LETA
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālistu apkopotie dati par gripas izplatību pasaulē un Eiropā liecina par gripas izplatības sezonas sākumu, informē Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe Raina Nikiforova.

Eiropā pārsvarā konstatēti A tipa gripas vīrusi (A/H3N2 apakštips). Pēdējo nedēļu laikā ziņots tikai par dažiem A(H1N1) jeb tā dēvētas cūku gripas gadījumiem.

2012.gada pirmajā nedēļā Latvijas Infektoloģijas centrā nonākuši divi pacienti ar aizdomām par gripu un viens pacients, kuram konstatēta gripas izraisītā pneimonija.

Saskaņā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) sniegtajiem datiem, kopš 2011.-2012.gada monitoringa sezonas sākuma 2011.gada septembra beigās dažādās slimnīcās nonāca deviņi pacienti ar diagnozi gripa. Šā gada pirmajā nedēļā NMPD pacienti ar aizdomām par gripu netika hospitalizēti.

Šobrīd Latvijā, tāpat kā citās pasaules valstīs, vērojama sporādiska gripas izplatība.

LIC direktora vietniece docente Jeļena Storoženko informēja, ka LIC laboratorijā gripas vīrusi noteikti 4% jeb 7 no 173 paraugos. Pārsvarā tie bija A tipa gripas vīrusi. Kopš šīs gripas sezonas sākuma LIC laboratorijā noteikti 16 A tipa un 2 B tipa gripas vīrusi.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas gripas uzraudzības tīkla dati liecina, ka kopš sezonas sākuma dominējošs ir A/H3N2 gripas vīruss.

Līdz šim brīdim noteiktie gripas vīrusi līdzīgi tiem, kas iekļauti vakcīnas sastāvā un atbilst Pasaules Veselības organizācijas prognozēm par sezonālās gripas vīrusu apakštipiem
.
LIC speciālisti atgādina, ka pret gripu jāpotējas katru gadu no jauna, jo katru gadu izplatās cita veida gripas vīrusi un pret tiem saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas prognozēm tiek izstrādāta speciāla, sezonai aktuāla vakcīna. Vakcinēties nepieciešams sezonā vienu reizi, imunitāte izveidojas pēc 10 – 14 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!