Foto: LETA
Starptautiskās lidostas "Rīga" Drošības departamenta vadītājs Raimonds Lazdiņš, uz kuru krīt aizdomas par vērienīgas izspiegošanas organizēšanu lidostā, nav savlaicīgi apzinājis iespējamos "caurumus" lidostas drošības sistēmā – tie "aizlāpīti" tikai pēc kāda gadījuma, kad Latvijā, neizejot drošības kontroli, nokļuvuši vairāki ar Maskavas reisu ieradušies pasažieri.

Šis gadījums, kad, iespējams, pat neapzināti izmantojot Šengenas zonas priekšrocības un būtībā kļūstot par robežpārkāpējiem, valstī iekļuvuši vairāki cilvēki, kam, lai uzturētos Latvijā, nepieciešamas vīzas, rūpīgi notušēts.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis ( V) uz portāla "Delfi" jautājumu, vai komisijas deputātiem ir zināms par gadījumu, kad tiesībsargājošās iestādes paklusām meklējušas ar Maskavas reisu ielidojošos pasažierus, lai pārliecinātos, ka tie nerada apdraudējumu valstij, atbild izvairīgi, norādot, ka par to runāt viņam liedz likums.

"Es, diemžēl, nevaru apgalvot, ka tas neatbilst patiesībai. Tagad notiekošā izmeklēšana lidostā ir labs pamats, lai lidostas vadība un arī valdība pievērstu uzmanību drošības problēmām lidostā," sacīja Latkovskis.

Saskaņā ar "Delfi" rīcībā esošo informāciju, incidents ar Maskavas reisa pasažieru nokļūšanu Latvijā, neizejot nepieciešamo robežkontroli, varētu būt noticis cilvēciskas kļūdas dēļ - lidostas darbinieks no Krievijas atlidojošos pasažierus lidostā ielaidis pa durvīm, kas paredzētas no Šengenas zonas iebraukušajiem pasažieriem, kas nav pakļauti drošības kontrolei.

Kad šie pasažieri uzmeklēti, laimīgā kārtā izrādījies, ka viņu vidū nav nedz meklēšanā izsludinātu personu, nedz cilvēku, kam būtu liegtas tiesības iebraukt Latvijā.

 Lazdiņš aktīvi iesaistījies incidenta "notušēšanā", vainīgais darbinieks saņēmis sodu, bet starptautiskā lidosta "Rīga" bez īpašas afišēšanas "aizlāpījusi" pēkšņi atklājušos "caurumu" drošības sistēmā. Lai novērstu šādu situāciju atkārtošanos, mainīta arī lidostas drošības sistēmu programmatūra.

TV 3 raidījums "Nekā personīga" pagājušajā nedēļā gan ziņoja, ka vēl šā gada 5. oktobrī, kad par lidostas valdes locekli jau bija iecelts bijušais Valsts prezidenta drošības padomnieks Raimonds Rožkalns, lidostas vadībai, kopā ar drošības dienestiem īstenojot eksperimentu, izdevās noskaidrot, ka vēl arvien Latvijā ir iespējams iekļūt, apejot drošības kontroli. Kāds ārvalstu pilsonis, veicot lidojumu no Ādažiem uz lidostu "Rīga", apejot drošības kontroli, izkļuva no lidostas.

Pagājušajā nedēļā, lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Mūrnieka prombūtnes laikā valde ir izdevusi rīkojumu par darbinieku izspiegošanu aizdomās turētā Lazdiņa atstādināšanu no amata. Šis lēmums gan vēl nav stājies spēkā, jo Lazdiņš slimo. Bijušais lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse šonedēļ portālam "Delfi" apstiprināja, ka aizdomas par to, ka Lazdiņš lidostā nodarbojas ar darbinieku izspiegošanu un viņu telefonsarunu noklausīšanos, bijušas jau pirms vairākiem gadiem, taču toreiz šīs aizdomas neesot apstiprinājušās. Par iespējamo izspiegošanu jau tolaik bijis informēts arī Mūrnieks, kurš iepriekšējā valdes sastāvā atbildējis par Drošības departamenta darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!