Pretēji iepriekš paredzētajam, piemineklis komunistiskā terora upuriem Esplanādē tomēr netiks uzstādīts līdz 14.jūnijam, pavēstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis.
Domes priekšsēdētājs prognozēja, ka piemineklis Esplanādē tiks novietots augustā vai septembrī, bet šobrīd notiek sagatavošanas darbi, lai izsludinātu konkursu celtniecības firmām par monumenta pamatu izbūvi.

"Nebija pašmērķis pieminekli uzstādīt 14.jūnijā," teica Ārgalis. 14.jūnijā Latvijā piemin komunistiskā terora upurus.

Viņš arī norādīja, ka piemineklis komunistiskā terora upuriem būs tāds, kādu mākslinieki iererējuši un kāds tas interesentiem bija apskatāms maketēšanā dabā.

BNS jau ziņoja, ka statujas ansambļa izkalšana izmaksājusi 29 830 latus. Aprēķināts, ka pieminekļa uzstādīšana un Esplanādes labiekārtošana izmaksās vairāk nekā 125 tūkstošus latu.

Saskaņā ar tēlnieka Paula Jaunzema ideju Esplanādē, Baznīcas un Skolas ielu asu krustpunktā, aptuveni 150 metru no Raiņa pieminekļa, tiks izvietots granītā kaltu skulptūru ansamblis.

Četri tēli, kas simbolizēs ģimeni, būs novietoti uz smalku baltu akmens šķembu uzkalniņa, uz kura varēs uzkāpt, nolikt ziedus, aizdegt sveces.

Lai arī sākotnēji bija iecerēts akmeņus statujām vest no Ukrainas, kāds represētais akmeņus sameklējis Latvijā - tie vesti no Ainažiem, Džūkstes un Dundagas.

Janvārī pieminekļa ansambļa veidotāji tēlnieks Pauls Jaunzems un arhitekts Juris Poga izteica vēlmi pārtraukt darbu pie pieminekļa sabiedrības neviennozīmīgās attieksmes dēļ. Vēlāk tomēr mākslinieki piekrita darbu turpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!