Foto: PantherMedia/Scanpix
Līdz novembrim Latvijā ir reģistrēti 5100 inficēšanās gadījumi ar HIV, kā arī 385 nāves gadījumi HIV stadijā un 406 - AIDS stadijā, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati.

Šogad reģistrēti 212 jauni saslimšanas gadījumi ar HIV.

Kā   informēja LIC, no HIV/AIDS ik gadu pasaulē mirst miljoniem cilvēku un šā gada jūnijā ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē tika noteikts mērķis līdz 2020.gadam pilnībā izskaust jaunus HIV inficēšanās gadījumus.

Latvijā arī ir veikts pētījums, lai noskaidrotu HIV, citu infekciju izplatību, kā arī riska uzvedību prostitūcijā nodarbinātu sieviešu vidū. Pētījumā noskaidrots, ka katra piektā sieviete ir HIV inficēta, 60% ir konstatēts C hepatīts, 23% sieviešu ir inficētas ar sifilisu, bet 90% savas dzīves laikā ir lietojušas narkotiskās vielas. Plašāk par šo pētījumu stāstīs ceturtdien, 1.decembrī, plkst.11 Latvijas Infektoloģijas centra preses konferencē, kas būs veltīta Pasaules AIDS dienai.

Tāpat preses konferencē tiks runāts par to, kāpēc pozitīvās tendences AIDS apkarošanā joprojām aizēno lielais saslimušo un mirušo skaits. LIC speciālisti informēs arī par AIDS profilakses, diagnostikas un ārstniecības iespējām.

Savukārt biedrības "Dia+Logs" valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe aģentūru LETA informēja, ka 30.novembrī plkst.10 Antonijas ielā 1 notiks seminārs "HIV infekcija - bioloģiskie, sociālie un ētiskie aspekti", kura starplaikā notiks arī preses konference. Kaupe norāda, ka Latvijā HIV infekcijas rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju vairāk nekā divas reizes pārsniedz Eiropas Savienības vidējo rādītāju un mūsu valsts ir otrajā vietā jaunu HIV gadījumu skaita ziņā Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!