Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) līdz septembrim sagatavos informatīvo ziņojumu, kurš iezīmētu turpmākos rīcības virzienus, lai celtu veselības nozares kapacitāti un stiprinātu tās noturību īpaši tad, ja būs otrais Covid-19 saslimšanas vilnis, pavēstīja ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne.

Pēc Strapcānes paustā, šis ir apjomīgs darbs, kā mērķis ir aptvert visus aspektus, veikt nepieciešamos finanšu aprēķinus un sagatavot ziņojumu iesniegšanai Ministru kabinetā. "Darbs pie ziņojuma izstrādes noris ļoti intensīvi, un plānots to valdībai iesniegt iespējami ātrāk," atzīmēja ministrijas pārstāve.

Patlaban VM ir iezīmējusi četrus galvenos turpmākās rīcības virzienus - efektīva un noturīga epidemioloģiskā dienesta attīstīšana, valsts materiālo rezervju nodrošināšana, kā arī sociālās drošības tīkla stratēģijas nodrošināšana personām ar zemiem ienākumiem un veselības aprūpes sistēmas noturības stiprināšana.

Daži no veicamajiem pasākumiem šajā virzienā būs pietiekama intensīvās, reanimācijas un infekcijas gultu skaita nodrošināšana stacionārās ārstniecības iestādēs, laboratorijas dienesta stiprināšana, kā arī veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas tarifu pārrēķins.

Tostarp plānots veicināt slimnīcu infrastruktūras nodrošinājumu infekcijas slimību pacientu uzņemšanai, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un specializētā medicīniskā centra kapacitātes stiprināšana.

Tāpat tiks strādāts pie individuālās aizsardzības līdzekļu un medikamentu rezervju uzkrāšanas, primārās veselības aprūpes sistēmas stiprināšanas un informācijas tehnoloģiju sistēmu pilnveidošanas.

Daļu no pasākumiem būs iespējams veikt bez papildu finansējuma, taču atsevišķos gadījumos, lai celtu veselības nozares kapacitāti, būs nepieciešami papildu līdzekļi, norādīja Strapcāne. Par konkrētiem aprēķiniem Veselības ministrija informēs valdību.

Jau ziņots, ka SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" pārstāve Alīda Vāne iepriekš sacīja, ka, saskaroties ar "pilnīgi jaunu realitāti", Nacionālajam veselības dienestam un Veselības ministrijai būtu jādomā, kā nodalīt dažādu pacientu grupu plūsmas.

Atbildot, VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka skaidroja, ka ministrija gatavo informatīvo ziņojumu, kurā būs norādīts uz nepieciešamību stiprināt Slimību profilakses un kontroles centru, palielināt materiālās rezerves un arī attīstīt slimnīcu infrastruktūru kopumā.

Vienlaikus Janka atklāja, ka būs nepieciešams arī celt pakalpojumu tarifus, iekļaujot tajās izmaksas par personīgās aizsardzības līdzekļiem un dezinfekciju. Viņa vērsa arī slimnīcu uzmanību uz to, ka laikus nepieciešams nodrošināties ar medikamentiem, jo zināms, ka var būt piegāžu pārtraukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!