Foto: LETA
10.Saeimas deputāts Juris Silovs (SC), kurš apsūdzēts krāpšanā lielā apmērā, visticamāk, nemaz nevarēs iecerētajā datumā – 26.aprīlī – stāties tiesas priekšā, jo Saeima līdz tam nepagūs izlemt jautājumu par viņa imunitātes atcelšanu.

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka parlamenta atbildīgā komisija vēl nav saņēmusi tiesas iesniegumu ar šādu lūgumu. Līdz ar to šī jautājuma skatīšana ceturtdienas Saeimas sēdē ir maz ticama, savukārt no nākamās pirmdienas līdz tiesas datumam ilgs pārtraukums starp parlamenta sesijām.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) portālam "Delfi" pavēstīja, ka no frakcijas kolēģa Silova iepriekš neesot saņēmis informāciju par paredzēto tiesas sēdi. Arī komisijā, kurai pirms Saeimas balsojuma jāizvērtē, vai izdot deputātu administratīvajai sodīšanai vai kriminālvajāšanai, neesot saņemts iesniegums par Silovu ne no vienas tiesībsargājošās iestādes, sacīja Orlovs. Viņš norādīja, ka komisija bez oficiāla iesnieguma šo jautājumu neskatīs.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavo Saeimas lēmuma projektu sakarā ar Ģenerālprokuratūras iesniegumu par kriminālvajāšanas ierosināšanu pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanu, aizturēšanu, kratīšanas izdarīšanu vai citādu personas brīvības ierobežošanu.

Deputāta tiesāšana varētu tikt vērtēta kā viņa brīvības ierobežošana, tomēr portālam "Delfi" zināms, ka šajā gadījumā prokuratūra uzskata – procesa virzītāja ir tiesa, tāpēc tai arī ir jāvēršas pie Saeimas. Šajā procesā apsūdzība Silovam uzrādīta un lieta nodota tiesai laikā, pirms viņš kļuva par Saeimas deputātu, tāpēc viņš varēja mierīgi gaidīt tiesu, jo nekādi "apgrūtinoši" drošības līdzekļi viņam neesot bijuši uzlikti, no informētiem avotiem Saeimā zināms portālam "Delfi".

Rīgas rajona tiesas tiesnese Inta Rubene, kura skatīs Silova un viņa sievas Jeļenas Silovas lietu, tikai pirmdien saņēmusi Silova advokātes iesniegumu, kurā informēts, ka Silovs ir Saeimas deputāts, portālu "Delfi" informēja tiesas kancelejas vadītāja Inese Beļēviča. Līdz šim tiesai tam neesot bijis oficiāla apstiprinājuma, skaidro Beļēviča. Advokāte arī lūgusi grozīt tiesas sēdes laiku.

Belēviča norādīja, ka tiesai vēl jāizsver, kā rīkoties ar jauniegūto informāciju, un tāpēc, visticamāk, šonedēļ nekāds iesniegums no tiesas Saeimai netiks sūtīts.

Silova advokāte Alla Ignatjeva portālam "Delfi" apstiprināja, ka "lietu nav iespējams skatīt, ja ir deputāta imunitāte". Tomēr skatīšanas datumu viņa lūgusi grozīt cita iemesla dēļ - viņai jau senāk šai dienā bijusi ieplānota cita tiesas sēde, skaidro advokāte.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka Saeima par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma. Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja: Silovs apsūdzēts par to, ka laikā, kad pildīja Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus, slēpis pēdas avārijai, ko izraisīja ar dienesta automašīnu. Raidījums vēstīja, ka Silovs notikušajā iesaistījis arī sievu un izmānījis apdrošināšanas atlīdzību.

Avārija notikusi ar jaunu "Toyota Land Cruiser" auto, ko bija iegādājusies dome. Ar džipu brauca galvenokārt Silovs, arī liktenīgajā dienā, dodoties mājās Upesciemā no kādām svinībām. Raidījums vēstīja, ka Silovam auto neizdevās savaldīt un tas ietriecās kokā.

Pēc avārijas Silovs apgalvoja, ka avārijas brīdī pie stūres nav sēdējis viņš, bet gan sieva Jeļena, jo apdrošinātājs nelabotu auto par savu naudu, ja zinātu, ka sadursmes brīdī to vadījis autovadītājs alkohola reibumā. Aculiecinieki stāsta, ka Silova dzīvesbiedres automašīnā nebija, un viņa ieradusies notikuma vietā īsi pēc notikušā.

Raidījums vēstīja, ka Silovs bija vienojies ar auto dīleri un, kamēr auto laboja, vietā brauca tieši ar tādu pašu "Toyota" džipu. Kāda no domes amatpersonām, kura bija notikušo uzzinājusi, vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB),un birojs konstatēja, ka notikusi krāpšana un lieta pēc piekritības nonāca Ekonomikas policijā.

Pērn 14.jūnijā pret Silovu un viņa sievu prokuratūra sāka kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā. Šis krimināllikuma pants paredz cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai arī naudas sodu līdz 30 tūkstošiem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!