Latviju EP pārstāv deviņi deputāti no kopumā 785 eiroparlamentāriešiem. Šāds Latvijas priekšstāvju skaits ES interešu aizstāvju vidū ir proporcionāls Latvijas iedzīvotāju skaitam. 2004. gadā EP darbu uzsākušie Latvijas EP deputāti ir pirmie Latvijas pārstāvji Eiropas vēsturē. Tas skaidrojams, ar to, ka 2004. gada 1. maijā Latvija kļuva par ES dalībvalsti un tikai pēc tam – jūnijā – Latvijas iedzīvotājiem bija pirmo reizi tiesības piedalīties EP vēlēšanās.
Toreiz gandrīz pusi – četrus no deviņiem mandātiem – ieguva apvienības „Tēvzemei un Brīvībai” deputāti. Tiesa, tagad sevi par „tēvzemiešiem” sauc tikai viens deputāts – Roberts Zīle, kamēr Guntars Krasts, Ģirts Valdis Kristovskis un Inese Vaidere 2009. gada 6. jūnijā EP lūkos iekļūt jaunu politisku spēku sastāvā.

Divus mandātus pirms pieciem gadiem notikušajās vēlēšanās ieguva „Jaunais laiks” (JL). Viņus visu piecgadi EP pārstāvēja Aldis Kušķis un Liene Liepiņa, kura EP sākusi strādāt mandātu noliekot par premjeru kļuvušajam Valdim Dombrovskim. Savukārt pa vienam deputātam Latvijas pilsoņi ievēlēja no „Latvijas ceļa” (LC), Tautas partijas (TP), kā arī apvienības „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) rindām – attiecīgi Georgs Andrejevs, Rihards Pīks un Tatjana Ždanoka.
Identiski kā citi EP deputāti, arī no Latvijas ievēlētie priekšstāvji darbojas dažādās komitejās un delegācijas.

Krasts ir ekonomikas un monetārās komitejas priekšsēdētāja vietnieks, kā arī delegācijas loceklis ES un Ukrainas Parlamentārās sadarbības komitejā. Bijušais premjers ir arī aizvietotājs iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā, kā arī delegācijā attiecībām ar ASV.
Kristovskis EP strādā kā Drošības un aizsardzības apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieks, Starptautiskās tirdzniecības komitejas loceklis, delegācijas attiecībās ar Magriba valstīm un Arābu Magriba valstīm, kā arī kā aizvietotājs Ārlietu komitejā un delegācijā attiecībām ar Japānu.

Vaidere ir Eiropas un Latīņamerikas Parlamentārās savienības delegācijas priekšsēdētāja vietniece. Tāpat Vaidere ir triju citu struktūru locekle: ārlietu komitejā, cilvēktiesību apakškomitejā un delegācijā attiecībās ar Dienvidāfriku. Kā aizvietotāja Vaidere darbojas vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejā un delegācijā ES un Krievijas Parlamentārās sadarbības komitejā.

Zīle ir transporta un tūrisma komitejas, kā arī ES Apvienotās parlamentārās asamblejas loceklis. Tāpat agrākais Latvijas finanšu, kā arī satiksmes ministrs, kurš Latvijā pazīstams arī kā „tēvzemiešu” līderis, ir aizvietotājs rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un delegācijā attiecībās ar Austrāliju un Jaunzēlandi.

No JL ievēlētais Kušķis ES delegācijā attiecībās ar Baltkrieviju ieņem priekšsēdētāja vietnieka posteni. Savukārt kā loceklis viņš ir vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komiteja. Savukārt kā aizvietotājs Kušķis strādā transporta un tūrisma komitejā, kā arī ES un Ukrainas Parlamentārās sadarbības komitejas delegācijā.

Viņa partijas biedre Liepiņa ir Budžeta komitejas, delegācijas Eiropas un Latīņamerikas Parlamentārajā asamblejā un delegācijas ES Apvienotās parlamentārās asamblejā. Toties kā aizvietotāja Liepiņa strādā Budžeta kontroles komitejā, Ekonomikas un monetārās komitejā, delegācijas ES un Kazahstānas, ES un Kirgizstānas un ES un Uzbekistānas Parlamentārās sadarbības komitejās un attiecībās ar Tadžikistānu, Turkmenistānu un Mongoliju.

No LC EP pirms pieciem gadiem iekļuva Andrejevs. Bijušais ārlietu ministrs ir vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas, delegācijas ES un Armēnijas, ES un Azerbaidžānas un ES un Gruzijas Parlamentārās sadarbības komitejas loceklis. Visbeidzot, Andrejevs ir arī aizvietotājs delegācijas ES un Horvātijas Apvienotajā parlamentārajā komitejā.

Vienīgais TP pārstāvis EP Rihards Pīks ir Konstitucionālo jautājumu komitejas un delegācijā attiecībām ar Ķīnu loceklis. Pīks ir arī aizvietotājs Budžeta komitejā, Ārlietu komitejā, delegācijas ES un Krievijas Parlamentārās sadarbības komitejas sastāvā.

Visbeidzot, Ždanoka ir arī Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas, delegācijas ES un Krievijas Parlamentārās sadarbības komitejas locekle, aizvietotāja Lūgumrakstu komitejā, Nodarbinātības un sociālo komiteju lietu komitejā, Cilvēktiesību apakškomitejā, kā arī delegācijā ES un Armēnijas, ES un Azerbaidžānas un ES un Gruzijas Parlamentārās sadarbības komitejās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!