Partija "Līdztiesība" aizstāvēs privātīpašumu kā primāro īpašuma formu un savā programmā noteiks, ka valstij vajadzētu pēc iespējas mazāk iejaukties ekonomikā, kā arī atbalstīs Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).
Partijas priekšsēdētājs Vladimirs Buzajevs aģentūru LETA informēja, ka šādas tēzes iekļautas jaunajā "Līdztiesības" programmas projektā, ko plānots pieņemt sestdien, 12.aprīlī, partijas gadskārtējā konferencē.

Pēc viņa teiktā, programmā tiks noteikts, ka valsts un Rīgas pašvaldības īpašumā vajadzētu saglabāt tā dēvētos dabīgos monopolus - "Latvenergo", "Rīgas ūdeni", Tramvaju un trolejbusu pārvaldi.

"Bija arī tādi radikāli "Līdztiesības" biedri, kas ieteica privatizēt arī šos uzņēmumus, taču vairums atzina, ka tie jāsaglabā valsts īpašumā," teica Buzajevs.

Jaunajā programmā arī paredzēts atbalsts Latvijas dalībai ES, taču partija prasīs, lai ES kļūtu "no valstu savienības par tautu savienību", kas aizstāvētu mazākumtautību kultūru. "Līdztiesība" arī izvirzīs prasību ES vēlāk uzņemt Neatkarīgo valstu savienības dalībvalstis un veidot labu sadarbību ar Krieviju.

"Līdztiesība" arī prasīs "no valdības atzīt latviešu un krievu kopienu līdzāspastāvēšanu". "Mēs aizstāvēsim krievu kopienu," teica Buzajevs.

Tādēļ "Līdztiesību" uztraucot demogrāfiskais stāvoklis valstī un sevišķi tas, ka Latvijas krievu kopienā dzimstība esot divas reizes mazāka nekā latviešu. Partija iestāsies par speciālu programmu ģimenēm un prasīs, lai daudzbērnu ģimenes netiktu izliktas no dzīvokļiem.

Pilsonības jautājumā partija joprojām atbalstīšot tikai nulles variantu.

"Līdztiesība" arī prasīs, lai Satversmes aizsardzības birojs un citi specdienesti tiktu pakļauti tikai Saeimai un nevis premjeram vai izpildvarai.

Sestdien notiks partijas gadskārtējā konference, kurā pārvēlēs partijas vadību un pieņems programmu. Pēc Buzajeva teiktā, pirms pieņemšanas programmā vēl var būt izmaiņas.

Gan Alfrēds Rubiks, gan atsevišķi citi Sociālistiskās partijas deputāti, kas ar "Līdztiesību" veido apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakciju, aģentūrai LETA iepriekš norādījuši, ka konferencē pieņemtie programmatiskie dokumenti ietekmēs turpmāko abu partiju sadarbību vienā apvienībā.

Sociālistiskā partija iebilst pret Latvijas iestāšanos ES, un Rubiks atzinis, ka redz sevi kā Komunistiskās partijas atjaunotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!