Ar aizsardzības ministra Imanta Lieģa pavēli izveidotā darba grupa, kurā strādāja Aizsardzības ministrijas (AM) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) augsta līmeņa amatpersonas un speciālisti, ir izstrādājusi priekšlikumus NBS strukturālajām izmaiņām, kuras būšot vērienīgākās NBS vēsturē, informēja ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļā.

"Šīs būs lielākās strukturālās izmaiņas Nacionālo bruņoto spēku pastāvēšanas laikā. Bruņoto spēku struktūra būs optimāla un pārdomāta, tāda, kas nodrošina efektīvu plānošanas procesu, kvalitatīvāku uzdevumu izpildi un funkciju dublēšanās novēršanu starp Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem," norādīja Lieģis.

Iepriekš nopietnas izmaiņas personālsastāva komplektēšanā notika 2006.gada nogalē, atsakoties no obligātā militārā dienesta.

Sagatavojot priekšlikumus, darba grupa īpašu uzmanību pievērsa tam, lai uzlabotu NBS nodrošinājuma un apmācību sistēmu, attīstītu bruņoto spēku kaujas vienības un samazinātu to administratīvo personālsastāvu.

Aizsardzības nozarē esošās stratēģiskās plānošanas, starptautiskās sadarbības un disciplīnas uzraudzības funkcijas tiks apvienotas. Līdzšinējo spēku veidu štābu operacionālās funkcijas tiks iekļautas NBS Apvienotajā štābā, tādējādi turpmāk bruņotajos spēkos nepastāvēs spēku veidu štābi. Tas ļaus būtiski samazināt administratīvo personālsastāvu. Ir paredzēts, ka NBS vienību štābos kopumā dienēs ne vairāk kā 10% no NBS kopējā personālsastāva skaita. Kopējais samazinājums administratīvajā līmenī pārsniegs 30%. Administratīvo struktūru skaita samazinājums kā prioritāte ir noteikta arī Valda Dombrovska vadītās valdības deklarācijā.

Jau iepriekš ziņots par citām pārmaiņām aizsardzības nozarē. Trīs NBS orķestru vietā tiks izveidots viens orķestris Rīgā ar filiāli Liepājā, bet AM pārraudzībā esošā Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra tiks reorganizēta, tās vietā izveidojot divus AM pakļautus centrus – Iepirkumu centru un Infrastruktūras centru.

Turpmāko nedēļu laikā tiks sagatavots detalizēts jaunās NBS struktūras ieviešanas plāns.

Nākamnedēļ aizsardzības ministrs tiksies ar NBS un Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras personālsastāvu, lai skaidrotu plānotās izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!