Latvijā patstāvīgi dzīvojošajiem iedzīvotājiem būs aizliegts Latvijas teritorijā vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu automobili, paredz grozījumi Ceļu satiksmes likumā, ko ceturtdien, trešajā lasījumā skatīs Saeima.
Šī likuma norma attieksies uz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, kā arī atsevišķām citu valstu pilsoņu un bezvalstnieku kategorijām, kuri dzīvo valstī.

Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai novērstu situāciju, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji brauc ar kaimiņvalstīs reģistrētiem spēkratiem un mūsu valstī nemaksā nodokļus, nodevas, maksu par tehnisko apskati un izvairās arī no sodiem par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Šie autovadītāji izmanto Latvijas ceļu satiksmes infrastruktūru, bet nemaksā maksājumus, kurus godprātīgi veic citi valsts iedzīvotāji, norāda likumprojekta autori.

Likumprojekts paredz vairākus izņēmuma gadījumus, kad ārvalstīs reģistrētu auto Latvijā tomēr varēs vadīt. Izņēmumi attiecas uz ārvalstīs iznomātiem (izīrētiem) transportlīdzekļiem, kā arī gadījumiem, kad automašīnā kā pasažieris brauc cilvēks, kas šī likuma izpratnē drīkst vadīt auto Latvijas teritorijā.

Tāpat ārzemēs reģistrētu auto varēs vadīt Latvijas iedzīvotājs, kas ārvalstīs strādā algotu darbu, mācās vai veic uzņēmējdarbību, kā arī atsevišķos citos gadījumos. Tādā gadījumā autovadītājam Ceļu satiksmes drošības direkcijā būs jāsaņem atļauja ar ārvalstīs reģistrētu automašīnu piedalīties ceļu satiksmē Latvijā.

Likuma grozījumi arī paredz, ka autoskolām, kas apmāca transportlīdzekļu vadītājus, turpmāk apmācības veikšanai nebūs nepieciešama licence.

Turpmāk gan ar teorētisko, gan praktisko autovadītāju apmācību nodarbosies komersants vai izglītības iestāde, un tā būs atbildīga par apmācību rezultātu. Instruktori, kas veic praktisko autovadītāju apmācību un patlaban strādā kā individuālie komersanti vai pašnodarbinātas personas, tiks piesaistīti autoskolām.

Latvijā autovadītāju apmācību nodrošina ap 160 autoskolu un 1000 instruktoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!