Foto: RIA Novosti/Scanpix
Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments trešdien lika atkārtoti izskatīt pirms vairākiem gadiem sākto krimināllietu pret deputātu Artūru Ornicānu (SC), kurš tika apsūdzēts vēlētāju balsu uzpirkšanā Viļānu novada domes vēlēšanās.

Senāts atcēla AT Krimināllietu tiesu palātas 2012.gada 17.oktobra lēmumu, ar kuru iepriekš lieta tika izbeigta un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Senāts atzina, ka AT iepriekšējā lēmumā ir izteikta kļūdaina atziņa, ka obligāts priekšnoteikums kriminālprocesa uzsākšanai un turpināšanai ir tas, vai persona, kurai nodarīts kaitējums un kura ir iesniegusi pieteikumu, šajā kriminālprocesā ir atzīta par cietušo.

Senāts konstatēja, ka Kriminālprocesa likumā nav noteikta obligāta prasība, ka personu, kurai nodarīts kaitējums, jāatzīst par cietušo kriminālprocesā.

Ņemot vērā to, ka apelācijas instances tiesa kļūdaini izbeigusi kriminālprocesu, tiesa nav izskatījusi lietu pēc būtības un nav konstatējusi nevienu no likumā norādītajiem attaisnojoša vai notiesājoša sprieduma taisīšanas pamatiem, kas ir pamats apelācijas instances tiesas lēmuma atcelšanai.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Kataja atgādināja, ka AT Krimināllietu tiesu palāta lietu izbeidza pagājušā gada oktobrī, konstatējot, ka kriminālprocesu par nodarījumu uzsāk, ja saņemts pieteikums no personas, kurai nodarīts kaitējums. Kriminālprocesā procesa virzītājs par cietušo nevienu personu nav atzinis, bet apsūdzībā norādītās personas pieteikumu par nodarīto kaitējumu nav iesniegušas.

Apelācijas instances tiesa atzina, ka tas ir kriminālprocesu nepieļaujošs apstāklis un kriminālprocess ir izbeidzams.

Ornicāns tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 90. panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības Viļānu novada domes vēlēšanās 2009.gadā.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Latgales apgabaltiesa 2011.gada 18.janvārī Ornicānu atzina par vainīgu un sodīja ar naudas sodu sešu minimālo mēnešalgu 1200 latu apmērā un aizliedza kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanās uz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!