Iespējamie pretendenti izrāda lielu interesi par Informācijas sabiedrības biroja (ISB) vadītāja amatu un šobrīd pieteikušies jau 17 kandidāti, informēja Valsts kancelejas personāldaļā. Pieteikšanās vēl ilgs līdz 25 jūlijam.
Kancelejā apstiprināja, ka viens no kandidātiem ir arī Ministru prezidenta Einara Repšes padomnieks informācijas tehnoloģiju jautājumos Viesturs Šutko, kurš šobrīd ir arī ISB vadītāja pienākumu izpildītājs. Šutko ir arī valsts pārstāvis fiksēto telekomunikāciju kompānijas "Lattelekom" direktoru padomē.

Konkursa komisiju vada premjers Repše, un tajā darbojas vēl septiņi locekļi. Prasības ISB vadītāja amata pretendentiem ir augstākā akadēmiskā izglītība, pieredze vadošā amatā ilgāk par trim gadiem, pieredze projektu vadīšanā, prasme motivēt un vadīt personālu, labas angļu valodas zināšanas, iemaņas darbā ar datoru, kā arī izpratne par informācijas sabiedrības izveides stratēģiju.

Jaunais, maija beigās pieņemtais, Valsts kancelejas nolikums paredz, ka ISB vadītājs ir tieši pakļauts Ministru prezidentam, bet institucionāli - Valsts kancelejas direktoram. Līdz ar to ISB vadītāju ieceļ amatā un atbrīvo no amata Valsts kancelejas direktors pēc saskaņošanas ar Ministru prezidentu.

Pagaidām ISB ir paredzēta tikai biroja vadītāja vieta, bet vēlāk nepieciešamības gadījumā biroja darbinieku skaitu varētu paplašināt.

ISB pienākumos ietilps informācijas sabiedrības un e-pārvaldes politikas izstrādes un īstenošanas koordinācija. Tāpat ISB būs jāiesaista ministriju un citu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonas un speciālisti informācijas sabiedrības un e-pārvaldes politikas izstrādē un īstenošanā, kā arī būs tiesības pārstāvēt valsts intereses starptautiskajās informācijas sabiedrības organizācijās, sadarboties ar ārvalstu institūcijām, starptautiskajām organizācijām un speciālistiem informācijas sabiedrības un e-pārvaldes jautājumos.

ISB arī analizēs situāciju informācijas sabiedrības attīstības jomā, koordinēs un kontrolēs informācijas sabiedrības attīstību veicinošu pasākumu sagatavošanu un izpildi, sniegs atzinumus par citu institūciju izstrādātajiem ar informācijas sabiedrības attīstību saistītiem tiesību aktu un politikas plānošanas dokumentu projektiem u.c.

Šutko, kurš jau iepriekš neslēpa nodomus kandidēt uz biroja vadītāja amatu, uzsvēra, ka "ISB ir iecerēts kā starpposms ceļā uz patstāvīgas ministrijas izveidi, kas varētu notikt, ja Ministru kabinets un Saeima atbalstīs informātikas un sakaru nozaru nodošanu ISB pārziņā".

Viņš norādīja, ka ISB izveides pirmajā posmā, kamēr birojs nodarbosies tikai ar informācijas sabiedrības un e-pārvaldes īstenošanas koordināciju, saprotama ir tā izveide Valsts kancelejas sastāvā, bet tiklīdz ISB iegūs kādas nozares politikas izstrādes funkcijas, būs nepieciešama ISB statusa maiņa.

Ministru prezidenta padomnieks klāstīja, ka ISB izveide neprasīs papildu izdevumus, jo, pakāpeniski piešķirot tam papildu funkcijas, no attiecīgajām ministrijām ISB pārņems arī piešķirto finansējumu. Šutko atzina, ka veidot jaunu ministriju esošā budžeta ietvaros būtu visai grūti, bet, veidojot to sākotnēji kā ISB un tad soli pa solim pakāpeniski paplašinot tā funkcijas, jaunās ministrijas izveide būs vairāk kā biroja statusa maiņa un būs ekonomiski daudz izdevīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!