Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju Jauno gadu plāno sagaidīt mājās, savukārt piektā daļa iedzīvotāju gadu mijā dosies ciemos, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.
Mājās Jauno gadu sagaidīs 52,8% iedzīvotāju, bet ciemos plāno doties 19,1% aptaujāto iedzīvotāju.

Tikai 10,2% iedzīvotāju 31.decembra vakarā gatavojas doties uz kādu sabiedrisku vietu vai apmeklēt īpašus sarīkojumus, savukārt ārzemēs Jauno gadu nolēmuši sagaidīt 1,6% Latvijas iedzīvotāju.

Salīdzinot ar pagājušo gadu miju, ir palielinājies to cilvēku skaits, kas Jauno gadu sagaidīs sabiedriskās vietās, taču samazinājies to skaits, kas svētkos dosies ārpus Latvijas. 1999./2000. gadu mijā ārpus Latvijas Jauno gadu sagaidīja 2,5% iedzīvotāju, bet sabiedriskās vietās - 8,8%.

Liela daļa iedzīvotāju - 13,9% - aptaujas brīdī vēl nebija izlēmuši, kur sagaidīs Jauno gadu, savukārt 2,7% aptaujāto nezināja, kur to darīs.

Salīdzinot pa vecuma grupām, mājās svētkus svinēs vairāk gados veci ļaudis. Vecuma grupā virs 55 gadiem mājās Jauno gadu sagaidīs 76,5% iedzīvotāju, bet ciemos ies 10,9% šīs vecuma grupas pārstāvju. Vecuma grupās no 45 līdz 54 gadiem un no 35 līdz 44 gadiem samazinās cilvēku skaits, kas svētkos būs mājās un ir salīdzinoši lielāks īpatsvars to, kas dosies ciemos.

Vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem mājās svēktus sagaidīs 45,9% iedzīvotāju, bet ciemos dosies 22,5%.

Vismazāk mājās Jauno gadu gatavojas sagaidīt gados jaunākie iedzīvotaji - vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem mājās gatavojas gadu mijā būt tikai 26,3%, ciemos ies 24,3%, bet sabiedriskus pasākumus un sarīkojumnus apmeklēs 26,6%. Jāpiebilst, ka publiskus pasākumus visvairāk plānojuši apmeklēt tieši šīs vecuma grupas pārstāvji, bet vismazāk - 5,3% - vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem.

Jaunā gada sagaidīšanas ieceres atšķiras arī iedzīvotāju grupās ar dažādiem ienākumiem. Aptauja liecina, ka cilvēki ar mazākiem ienākumiem lielākoties svētkos būs mājās, bet ar lielākiem ienākumiem - vairāk ies ciemos.

Sabiedriskus pasākumus visvairāk gatavojas apmeklēt tie, kam mēneša ienākumi ir no 85 līdz 126 latiem.

SKDS aptauju veica decembrī un tajā piedalījās 1002 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!