Foto: DELFI
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju par savām darba vietām nākamajā gadā jūtas droši, tomēr uzskata, ka tas vēl neliecina par ekonomiskās situācijas stabilitāti. Latvieši ir vairāk pārliecināti par darbavietu saglabāšanu nekā cittautieši, liecina "DnB NORD Latvijas barometra" pētījums.

Iespēju nākamā pusgada laikā zaudēt darbu par drīzāk mazu uzskata 36% latvieši, bet 25% pārliecināta, ka šāda iespēja faktiski nepastāv. Iespēju zaudēt darbu kopumā pieļauj 19% respondentu.

Savukārt cittautieši ir kritiskāki - darba zaudējumu vispār nepieļauj 18%, šādu iespēju neuzskata par īpaši ticamu 32%, tomēr kopumā 33% cittautiešu gan domā, ka turpmākajā pusgadā darbu varētu zaudēt.

iedzīvotāji ar augstāko izglītību par savu darba vietu jūtas drošāki nekā aptaujātie ar vidējo, vidējo speciālo un pamatizglītību. Kopumā 64% aptaujāto ar augstāko izglītību uzskata, ka pusgada laikā darbu nezaudēs, kamēr respondentu grupā ar vidējo vai vidējo speciālo izglītību un pamatizglītību ieguvušo respondentu grupā šādu pārliecību pauduši attiecīgi 53% un 51%. Savukārt lielu iespējamību, ka turpmākajos sešos mēnešos darbs tiks zaudēts, pieļauj vien 3% aptaujāto ar augstāko izglītību, pārējās aptaujāto grupās šis rādītājs ir 12% un 9%.

Vērtējot 2010. gada laikā piedzīvotās izmaiņas nodarbinātības jomā, 32% latviešu un 27% citu tautību respondentu atzīmējuši, ka joprojām strādā tai pašā darbavietā, kur gada sākumā, un arī atalgojums nav būtiski mainījies. Bet 19% cittautiešu un 13% latviešu arī šogad piedzīvojuši algas samazināšanu.

Pētījumā arī noskaidrots, ka vienlīdz daudz iedzīvotāju šā gada laikā kļuvuši par bezdarbniekiem (7% latviešu un tikpat cittautiešu), tomēr nedaudz lielāks ir latviešu skaits, kuriem šogad nācies darbu gan zaudēt, gan atrast no jauna (attiecīgi 6% latviešu un 4% cittautiešu).

Ilgstošo darba meklētāju jeb to, kuri bez darba bijuši jau gada sākumā un joprojām nav to atraduši, īpatsvars nedaudz lielāks ir cittautiešu respondentu vidū – 10% salīdzinājumā ar 8% latviešu.

Kopumā gan latvieši (43%), gan citu tautību (46%) iedzīvotāji uzskata, ka nākamgad situācija neuzlabosies un runāt par krīzes beigām vēl ir pāragri. Otra biežākā atbilde cittautiešu vidū ir, ka nākamgad būs vēl sliktāk un krīze kļūs vēl smagāka (28%), savukārt gandrīz ceturtdaļa jeb 23% latviešu un tikai 15% cittautiešu uzskata, ka ekonomiskais stāvoklis uzlabosies, tomēr ne tik ļoti, lai teiktu, ka krīze ir beigusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!