Foto: F64
Trīs ceturtdaļas jeb 75% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstī cilvēki nav labi informēti par Eiropas Savienības (ES) jautājumiem, liecina jaunākais "Eirobarometra" ziņojums par Latviju.

Vienlaikus gandrīz ceturtā daļa jeb 23% respondentu domā, ka Latvijā cilvēki ir labi informēti par ES lietām.

Līdzīgas atbildes cilvēki sniedz, ja viņiem vaicā, vai paši ir informēti par ES jautājumiem. 28% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka ir labi informēti par ES tematiku, bet 71% domā, ka ir slikti informēti.

Līdzīga situācija vērojama arī vidēji ES dalībvalstīs. Tomēr Latvijas iedzīvotāji retāk nekā vidēji Eiropā norādījuši, ka vispār nav informēti par Eiropas lietām - attiecīgi desmitā daļa jeb 11% Latvijā iepretim vidēji 15% ES dalībvalstīs.

Gan ES 27 dalībvalstu, gan Latvijas pilsoņu vidū biežāk minētais informācijas avots par valsts politiskajiem notikumiem ir televīzija - to norādījuši 86% Latvijas iedzīvotāju un 85% ES dalībvalstu pilsoņu. Otrs biežāk minētais informācijas avots Latvijā ir internets, tam seko radio un prese. Arī par Eiropas politikas jautājumiem gan Latvijas, gan citu ES dalībvalstu pilsoņi informāciju visbiežāk iegūst no televīzijas - attiecīgi 81% Latvijas un 79% ES dalībvalstu pilsoņu.

Desmitā daļa jeb 10% eiropiešu un 7% Latvijas pilsoņu norādījuši, ka vispār nemeklē ziņas par Eiropas politikas lietām.

Kopumā lielākā daļa ES 27 dalībvalstu pilsoņu un arī Latvijas pilsoņu uzskata, ka dažādos nacionālajos plašsaziņas līdzekļos tiek pietiekami runāts par ES un pārsvarā sniegtā informācija tiek vērtēta kā objektīva.

"Eirobarometra" aptauja Latvijā notika no 2011.gada 5.novembra līdz 20.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1009 Latvijas pilsoņi, kas ir vecāki par 15 gadiem. Aptauju veica tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "TNS Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!