Foto: DELFI
88% Rīgas iedzīvotāju ir izmantojuši SIA "Rīgas karte" ieviesto un uzturēto elektronisko norēķinu sistēmu galvaspilsētas sabiedriskajā transportā, par braucienu maksājot ar elektronisko norēķinu karti jeb e-talonu, un gandrīz divas trešdaļas jeb 65% no viņiem ir apmierināti ar šo norēķinu sistēmu, liecina centra SKDS pēc SIA "Rīgas satiksme" pasūtījuma veiktā aptauja.

Iedzīvotāji, kuri atbildējuši, ka ir izmantojuši e-talonu, pārsvarā ir sievietes, respondenti, kas vecāki par 55 gadiem, valsts sektora darbinieki un respondenti ar vidēji augstiem ienākumiem, kā arī tie, kuri izmanto sabiedrisko transportu vismaz reizi nedēļā vai biežāk.

Starp tiem respondentiem, kuri atbild, ka e-talonu neizmanto, ir iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 44 gadiem, privātajā sektorā nodarbinātie un tie, kuri sabiedrisko transportu izmanto retāk nekā reizi nedēļā.

SIA "Rīgas karte" ir noslēgusi vienošanos arī ar AS "Pasažieru vilciens" par elektroniskās norēķinu sistēmas ieviešanu vilcienu maršrutos Rīgas robežās. AS "Pasažieru vilciens" tirgos elektronisko norēķinu kartes biļešu tirdzniecības vietās vilcienu stacijās visā Rīgā un ieviesīs šo norēķinu sistēmu arī savos vilcienos.

Elektroniskās norēķinu sistēma Rīgas sabiedriskajā transportā darbojas kopš 2009. gada marta.

Elektroniskā norēķinu sistēma, kas tiek izmantota Rīgas sabiedriskajā transportā, ir "ACS Solutions France" produkts. "ACS Solutions France" ir Amerikā dibinātās "ACS" ("Xerox" grupa) meitas uzņēmums, viens no vadošajiem biznesa procesu ārpakalpojumu un IT risinājumu nodrošināšanā privātā un publiskā sektora klientiem visā pasaulē ar pieredzi vairāk nekā 100 valstīs.

Lai ieviestu elektronisko norēķinu sistēmu Rīgas sabiedriskajā transportā, "ACS Solutions France" kopā ar Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" dibināja kopuzņēmumu SIA "Rīgas karte", kurā "ACS Solutions France" ieguldīja 1,27 miljonus latu, savukārt SIA "Rīgas satiksme" – 1,33 miljonus latu. Saskaņā ar vienošanos 2020. gadā "Rīgas satiksme" varēs atpirkt "ACS Solutions France" akcijas par vienu latu.

Kopējās elektronisko norēķinu sistēmas ieviešanas izmaksas Rīgas sabiedriskajā transportā ir aptuveni 11 miljoni latu. Pateicoties tai, SIA "Rīgas Satiksme" ietaupa aptuveni 20% gadā, salīdzinot ar iepriekšējo kompostieru sistēmu un norēķinu sistēmu ar konduktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!