Lielākā daļa ierēdņu, kuriem nav augstākās izglītības, ir sākuši darbības, lai izpildītu ierēdnim izvirzāmo obligāto prasību - iegūtu augstāko izglītību. Kā informēja Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) Sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Līga Mirlina, saskaņā ar Valsts civildienesta likuma (VCL) normām no 2001.gada 1.janvāra uz ierēdņa amatu var pretendēt persona, kurai ir augstākā izglītība.
Tātad augstākās izglītības prasība attiecas tikai uz tām personām, kuras vēlas strādāt valsts civildienestā. Tomēr valsts civildienestā pirms 2001.gada 1.janvāra darbu ir uzsākušas personas, kurām nav augstākās izglītības.

Atbilstoši VCL pārejas noteikumiem ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi par ierēdnim izvirzāmās obligātās prasības - augstākās izglītības - piemērošanas kārtību un termiņu.

Saskaņā ar valdības noteikumiem ministriju un citu valsts centrālo institūciju ierēdņiem obligātā prasība par augstāko izglītību tiks piemērota no 2004.gada 1.augusta, centrālo valsts institūciju pakļautības vai pārraudzības institūciju ierēdņiem - no 2005.gada 1.augusta, bet Valsts meža dienesta (VMD) ierēdņiem, kuriem ir amata prasībām atbilstoša profesionālā vidējā izglītība - no 2010.gada 2.janvāra. Iestājoties šiem termiņiem, personai jābūt valstiski atzītam diplomam par augstākās izglītības iegūšanu.

VCP ir veikusi aptauju par ierēdņiem, kuriem nav augstākās izglītības. Nepieciešamos datus ir atsūtījušas 99 iestādes, izņemot Uzņēmumu reģistru. Paredzams, ka šādu aptauju VCP veiks katru gadu, lai nodrošinātu noteikumu izpildi.

Ministriju, īpašo uzdevumu ministru sekretariātu, Valsts kancelejas, Eiropas integrācijas biroja ierēdņiem līdz 2001.gada 1.oktobrim bija jāuzsāk studijas augstākās izglītības iestādē un jāiesniedz valsts pārvaldes iestādes vadītājam augstākās izglītības iestādes izsniegta izziņa par studiju uzsākšanu.

Pēc iestāžu sniegtās informācijas, šādas darbības bija jāveic 99 ierēdņiem, no kuriem 83 ierēdņi to bija izpildījuši, bet 16 ierēdņi - nav izpildījuši. Mācības nav sākuši trīs Aizsardzības ministrijas ierēdņi, viens Finansu ministrijas ierēdnis, trīs Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņi, astoņi Kultūras ministrijas ierēdņi un viens Valsts kancelejas ierēdnis.

Ministriju, īpašo uzdevumu ministru pakļautībā vai pārraudzībā esošo valsts pārvaldes iestāžu ierēdņiem līdz 2002.gada 1.oktobrim ir jāuzsāk studijas augstākās izglītības iestādē. Pēc iestāžu sniegtās informācijas, studijas būs jāuzsāk 947 ierēdņiem, no kuriem 674 jau ir uzsākuši studijas.

Līdz 2010.gada 1.janvārim VMD ierēdņa amatu var ieņemt arī persona, kurai ir amata prasībām atbilstoša profesionāla vidējā izglītība. Pēc VMD sniegtās informācijas, studijas būs jāuzsāk 1987 ierēdņiem, no kuriem tās jau ir uzsākuši 1090 ierēdņi.

Kā informē VCP, ierēdņiem, kuri strādā ministriju centrālajos aparātos, īpašo uzdevumu ministru sekretariātos, Valsts kancelejā, Eiropas integrācijas birojā un kuriem līdz valsts noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai atlikuši pieci gadi vai mazāk, ir atļauts ieņemt ierēdņa amatu arī bez augstākās izglītības. Noteikumi pirmspensijas vecuma dēļ neattiecas uz 24 ierēdņiem.

Savukārt centrālo valsts institūciju pakļautības vai pārraudzības institūcijās no obligātās prasības par augstāko izglītību atbrīvoti ierēdņi, kuriem līdz valsts noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai atlikuši seši gadi vai mazāk. Saskaņā ar iestāžu sniegto informāciju šo ierēdņu skaits ir 449, savukārt VMD - 232.

Kopumā valsts pārvaldē ir 705 pirmspensijas vecuma ierēdņu, kas veido vairāk nekā 10% no kopējā ierēdņu amatu skaita. Kopumā ir 6649,5 ierēdņu amati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!