Liepājas mērs Uldis Sesks jau atkārtoti paudis satraukumu par biežajām avārijām Būtiņģes naftas terminālī un to sekām, kas varētu negatīvi ietekmēt Liepājas pludmales tīrību atbilstoši Zilā karoga piešķiršanas prasībām, BNS informēja Liepājas domes preses sekretāre Gunta Jākobsone.
Pašvaldība patlaban gatavo pieteikumu Zilā karoga saņemšanai, taču Būtiņģes terminālis jau vairākkārt apdraudējis Latvijas ūdeņu kvalitāti, Kurzemes piekrastes floru un faunu, kā arī tūrisma iespējas, norādījis Sesks.

Liepājas pašvaldības vadītājs uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un atbildīgajiem Latvijas dienestiem sarunās ar Lietuvu beidzot jāpanāk "ne tikai vainīgo sodīšana, bet garantijas, ka šādas avārijas vairs netiks pieļautas".

BNS jau ziņoja, ka arī novembrī, pēc naftas noplūdes Būtiņģē, Sesks paudis satraukumu, ka, "izplūdušās naftas paliekas var nonākt pie mums. Liepāja un liepājnieki nekādā ziņā nevar atbalstīt šādu termināļa radīto risku jau tāpēc vien, ka mūsu pludmalei ir piešķirts Zilais karogs".

Tāpat jau vēstīts, ka Liepājas pašvaldība gatavojas 5.martā iesniegt pieteikumu Zilā karoga saņemšanai. Līdz 20.martam pieteikums jāiesniedz Starptautiskajai žūrijai Dānijā.

Liepājas domes vides nodaļas vadītāja Māra Zeltiņa iepriekš informējusi, ka arī šogad nevajadzētu būt nopietniem šķēršļiem Zilā karoga iegūšanai, jo žūrijas pamatprasības nav mainījušās. Tāpat kā aizvadītajā gadā, noteicošā ir ūdens kvalitāte un atpūtnieku drošība. Liepājas pašvaldība esot darījusi un darīs visu, lai izpildītu šīs prasības.

Zilā karoga pretendentiem šogad īpaša uzmanība būšot jāpievērš ekotūrisma un vides izglītības aktivitātēm. Nesen Liepājā apstiprināta ilgtermiņa vides rīcības programma, kuras sabiedriskajā apspriešanā aktīvi iesaistījušies arī Liepājas iedzīvotāji.

Zeltiņa arī informējusi, ka Zilā karoga kustība ir pārsniegusi Eiropas robežas - pagājušajā gadā Zilais karogs pirmo reizi ticis pacelts arī divās vietās Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!