Pirmajā lasījumā Saeimā pieņemtais likumprojekts par parlamentārās izmeklēšanas komisijām ir pretrunā vairākiem likumiem un arī Satversmi. Šādu viedokli par likumprojektu otrdien Ģenerālprokuratūras padomes sēdē pauda visi tiesu apgabalu prokuratūru virsprokurori un ģenerālprokurors Jānis Skrastiņš.
Likumprojekts arī tiek vērtēts kā mēģinājums sagraut demokrātiskas valsts pamatprincipu - varas dalīšanu, jo parlamentārieši, veidojot izmeklēšanas komisiju, vēlas uzņemties arī tiesu varas un izpildvaras funkcijas.

Likumprojektā paredzēto neatkarīga prokurora institūciju izmeklēšanas komisijās prokurori uzskata par mēģinājumu veidot alternatīvu prokuratūru, kas būtu pakļāvīga Saeimas deputātiem.

Skrastiņš uzskata, ka izstrādātajā likumprojektā paredzētā parlamentārā izmeklēšana neiederas kriminālprocesuālajā sistēmā, jo tas neparedz vairākas būtiskas procesuālas darbības.

Virsprokurori, kas piedalījās padomes sēdē, esot aptaujājuši arī rajonu prokuratūru vadības un šāds viedoklis esot lielākajai daļai prokuroru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!