Likvidējamās “Bankas Baltijas” (BB) vērienīgajā prāvā pret Latvijas Banku, kurā BB prasa piedzīt 185 miljonus latu, tiesas izdevumus no savas kabatas gatavs segt BB likvidators “BDO Invest”. BB šajā prāvā pārstāv viens no dārgākajiem Latvijas advokātu birojiem – Andra Grūtupa birojs. ‘BDO’ uzsver, ka BB nav līdzekļu tiesu darbiem, un atzīst, ka ieguldījumi tiesvedība ir zināms BDO risks.
Iepriekšējā prāvā, kad BB prasīja piedzīt no auditoriem “Price Waterhouse Coopers” 150 miljonus ASV dolāru, no pašas likvidējamās bankas līdzekļiem Stokholmas advokātu birojam “Vinge” kopumā tika pārskaitīti turpat 900 000 latu ārzemju un vietējo advokātu apmaksai, pat tulka pakalpojumiem tiesā un aviobiļetēm uz Stokholmu.

Gan 2003. gan 2004.gadā BDO arī atskaitījās Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijai par gatavošanos tiesvedībai, turpretim šobrīd FKTK atskaitēs nav informācijas par maijā iesniegto prasību pret Latvijas Banku, lai gan prasības iesniedzējs ir tieši likvidējamā banka, nevis BDO. FKTK uzsvēr, ka saņem informāciju par noteikošo un iesniegto prasību citā veidā.

Kredītiestāžu likums liek likvidatoram atskaitīties par likvidējamā uzņēmuma bilanci, atgūtajiem aktīviem un maksātnespējas procesa izdevumiem un aktivitātēm, bet ne par saviem līdzekļiem. Šai gadījumā jautājums par sabiedrības informēšanu nav juridiski viennozīmīgs: lai gan prasības pieteikums pret Centrālo banku ir likvidācijas process, tomēr tiesvedība tiek apmaksāta no likvidatora “kabatas”.

Nolīgstot vienu no dārgākajiem Latvijas advokātu birojiem, BDO, acīmredzot, ir gatavs šķirties no ievērojamas naudas summas, vai arī ir pārliecināts par savu uzvaru prāvā. BDO valdes priekšsēdētājs Andris Deniņš iepriekš publiski atzinis, ka pēc optimistiskām prognozēm, BB prāva pret Latvijas banku varētu ilgt divus gadus. Saskaņā ar “Lursoft” datiem “BDO Invest Rīga” apgrozījums 2004.gadā bija 626 tūkstoši latu.

BDO pārstāvis Aldis Vaivars portālam “Delfi” atzina, ka BB savas naudas nav, tādēļ uzņēmums tiesas izdevumus sedz no saviem līdzekļiem. Pēdējā bilance liecina, ka kādreiz varenākās Latvijas komercbankas kasē ir tikai četri tūkstoši latu. Vaivars nenosauca advokātu pakalpojumu cenu, norādot, ka pagaidām ir tikai sagatavots prasības pieteikums. Tiesa, arī šis pakalpojums kaut ko maksāja.

Vaivars vairākkārt uzsvēra, ka līdzekļi prāvai “nav nedz nodokļu maksātāju, nedz BB noguldītāju nauda”. Viņš atzina, ka BDO “savā veidā” kreditē likvidējamo banku, un šajā procesā ir zināms risks.

Tai pat laikā šī kreditēšana neparadās oficiāli BB bilancēs, lai gan atskaites FKTK liecina, ka jau kopš pērnā gada nogales BDO ik mēnesi kreditē likvidējamo banku, lai izmaksātu algas, biroja nomu un tamlīdzīgus izdevumus – šī kredīta summa ir no 7 000 līdz 10 000 mēnesī.

Jautāts, vai BB procesu neapmaksā kāds ietekmīgs BB kreditors, Vaivars uzsvēra, ka viņš nav tik detalizēti informēts, kārtējo reizi norādot, ka “noguldītāju nauda tā nav”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!