Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus likumā par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām, kas paredz likvidēt padomes mazās un vidējās valsts un pašvaldību akciju sabiedrībās, kā arī ierobežo valsts kapitālsabiedrību amatpersonu algu apjomu. Politizētās padomes tiks saglabātas lielajos uzņēmumos, tostarp, "Latvijas Dzelzceļā", "Lattelecom" un "Latvijas valsts meži".
Kā informē partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, ceturtdienas lēmums ir ļoti nozīmīgs, jo "šāda veida padomes - kā viņas bija izveidojušās - bija kā sile, kur politiķu pārstāvji varēja saņemt lielas atlīdzības bez liela darba ieguldījuma."

Saskaņā ar likuma grozījumiem valsts un pašvaldību akciju sabiedrībās padomes tiks saglabātas tikai lielajos uzņēmumos, kuri atbildīs vismaz divām no trim pazīmēm - ja tās gada neto apgrozījums pārsniedz 23 miljonus latu, bilances kopsumma lielāka par 15 miljoniem latu vai vidējais darbinieku skaits gada laikā lielāks par 250. Līdz ar to līdz šim politizētās padomes tiks saglabātas tādos uzņēmumos kā "Latvijas Dzelzceļs", "Lattelecom" un "Latvijas valsts meži". Šajās padomēs turpmāk būs tikai trīs locekļi.

Visas līdz šim esošas padomes mazo uzņēmumu padomes paredzēts likvidēt vai samazināt locekļu skaitu līdz 1.maijam. Ja akciju sabiedrībai vairs nebūs padomes, tās līdzšinējās funkcijas un kompetenci pārņems akcionāru sapulce.

Savukārt valdes locekļu atlīdzība gan valsts un pašvaldību akciju sabiedrībās, gan sabiedrībās ar ierobežotu atbildību turpmāk nedrīkstēs pārsniegt pieckāršu sabiedriskajā sektorā strādājošo vidējo darba samaksu jeb vienu ministra algu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!