No šā gada sākuma likvidējot sešas amata vienības, no kurām divu amatu pienākumi uzticēti citiem darbiniekiem, Satversmes tiesa (ST) 2009.gada gada budžetā panākusi ap 118 600 latu ietaupījumu.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, kura līdz pienākumu pārdalei pildīja arī tiesas preses sekretāres pienākumus, sacīja, ka ST samazinājusi šā gada budžetu, ietaupot 15%, kas ir 108 964 lati.

Līdz šim ST bijuši vakantie amati, proti, tiesas priekšsēdētāja palīga amats un tiesas padomnieka amats, no kuriem pirmais bijis vairāk administratīvs, bet otrs prasījis nopietnas zinātniskās zināšanas un spējas. Šos amatus ST iepriekš dalījusi daļās, maksājot piemaksas tiesnešu palīgiem. Daži maz apmaksāti amati ST bijuši "aizpildīti" ar piemaksām.

Budžeta samazinājums par 15% ST nozīmējis, ka nepieciešams samazināt štatus. Tiesa mēģinājusi to izdarīt tā, lai konkrēti cilvēki tomēr nebūtu jāatlaiž. Rezultātā ST "pārrakstījusi amatu aprakstus, pieliekot klāt pienākumus".

Likvidējot sešas amata vienības tiesa gan mazliet "pārcentusies", jo klāt jau esošajam ietaupījumam pieliekusi vēl gada atlīdzību ietaupījumu - 9679 latus. Kovalevska gan norādīja, ka šis ietaupījums varbūt arī pašiem tomēr būs nepieciešams, jo bez algām darbiniekiem ST atsevišķās reizēs ir vajadzīga nauda ekspertiem, "kuri ne vienmēr ir gatavi strādāt par velti".

ST šobrīd strādā 29 darbinieki.

Konstitucionālajā tiesā ir septiņi tiesneši, kuru atalgojuma sistēma tiek noteikta likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!