Foto: LETA
Biedrības "Dzimtā valoda" līderi Vladimirs Lindermans un Jevgeņijs Osipovs šopavasar plāno dibināt politisko partiju, jo krievvalodīgajiem pilsoņiem esot pieprasījums pēc jaunā spēka, nevis tikai pēc "Saskaņas centra" (SC), taču konkurencei ar SC nevajadzētu būt pārāk asai, otrdien žurnālistiem stāstīja Lindermans.

Lindermans žurnālistiem sacīja, ka no krieviski runājošajiem vēlētājiem esot pieprasījums pēc jaunas partijas, ne tikai pēc viena SC. Tāpēc, kādā Vecrīgas suši restorānā tiekoties ar SC līderi Jāni Urbanoviču, Lindermans vēlējies uzzināt "kas mēs esam "Saskaņas centram"". Pēc Lindermana domām, SC esot divdomīga pozīcija starpnacionālajos un pilsonības jautājumos un, lai arī ir cilvēki, kuriem šāda pozīcija patīk, daudzi arī to neatbalsta.

Aktīvists stāstīja, ka vēlējies no Urbanioviča uzzināt, vai viņa topošā partija un SC būs sabiedrotie vai konkurenti. Lai gan no Urbanoviča skaidru atbildi nesagaidījis, tomēr abi bijuši vienisprātis, ka konkurencei abu partiju starpā nevajadzētu būs pārāk asai. Lindermans sacīja, ka konkurence starp abiem politiskajiem spēkiem noteikti pastāvēs, bet viņš vēlas, lai tā nebūtu asa, lai nenotiktu "apliešana ar dubļiem", jo tas tikai aizbiedētu vēlētājus.

Lindermans, jautāts, kas notiks, ja viņš un Osipovs netiks pie Latvijas pilsonības, atbildēja, ka tad abi būs partijas simboliskie līderi, bet pašu partijas kodolu veidos citi cilvēki. Lindermans stāstīja, ka tieši referenduma kampaņas laikā esot parādījušies jauni cilvēki, kuri ir gatavi iesaistīties topošajā partijā – tie esot gan juristi un ekonomisti, gan ar biznesu saistīti cilvēki.

Jautāts par topošās partijas programmu, Lindermans sacīja, ka pie tās tiek strādāts, taču pagaidām par to runāt vēl nevēlējās. Pagaidām netiek atklāts arī, kāds būs jaundibināmās partijas nosaukums.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņoja par Lindermana un Urbanocviča tikšanos. Urbanovičs raidījumam atklāja, ka tikšanās notikusi pēc Lindermana ierosinājuma un tās laikā "Dzimtās valodas" līderis vēlējies izstāstīt savus nākotnes plānus un uzklausīt Urbanoviča viedokli.

Jau vēstīts, ka Lindermans iepriekš paziņoja, ka pēc tautas nobalsošanas gatavosies partiju apvienības dibināšanai kopā ar "osipoviešiem", lai piedalītos 2013.gada pašvaldību vēlēšanās. Nedz Lindermanam, nedz Osipovam pagaidām nav Latvijas pilsonības, taču abi apņēmušies to iegūt. Osipovam naturalizācijas eksāmens esot jākārto šovasar.

Par iespējām naturalizēties cīnās arī Lindermans. 2010.gada vasarā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nolēma atteikt izskatīt Lindermana naturalizācijas iesniegumu. Lindermans to pārvaldē apstrīdēja, taču tā atstāja negrozītu sākotnējo lēmumu. Tad Lindermans vērsās Administratīvajā rajona tiesā, kuras lēmums Lindermanam bija labvēlīgs. PMLP tiesas lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā, kura savu lēmumu vēl nav paziņojusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!