Foto: LETA

Drošības policija (DP) vakar par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij varētu būt aizturējusi iepriekš publiski nezināmu personu, pieļauj prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, kurš pats par dažādiem pārkāpumiem vairākkārt nonācis DP redzeslokā.

Lindermans sacīja, ka viņš nezinot, kuru personu vakar par spiegošanu aizturēja DP. Jautāts par to, vai tas nozīmētu, ka DP varētu būt aizturējusi personu, kas iepriekš nav bijusi publiski zināma kā DP redzeslokā nonākusi, Lindermans pieļāva, ka tā tas varētu būt.

Jau ziņots, ka DP otrdien aizturējusi kādu Latvijas iedzīvotāju aizdomās par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij. Persona aizturēta, pamatojoties uz Krimināllikuma pantu par spiegošanu, proti, par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij tieši vai ar citas personas starpniecību. Šajā kriminālprocesā tika veiktas arī tiesas sankcionētas kratīšanas piecos objektos.

DP izmeklēšanas interesēs patlaban nevar sniegt plašākus komentārus par izmeklēšanas gaitu. Par spiegošanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. DP iepriekš arī par citiem pārkāpumiem ir sākusi kriminālprocesu par spiegošanu, taču vēlāk kvalifikāciju mainīja.

ZIņots, ka pagājušā gada vasarā tika aizturēti divi Krievijas pilsoņi, kuri nelikumīgi iekļuva Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē, kurā mitinājās arī sabiedroto valstu karavīri. Aizturēšanas brīdī pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Aizturēto advokāte Imma Jansone iepriekš pastāstīja, ka vīrieši ieradušies no Krievijas, lai miermīlīgā akcijā aicinātu "ASV doties mājās". Abus vīriešus DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā. Šobrīd viņu lieta tiek skatīta pirmās instances tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!