Foto: Scanpix

Ņemot vērā Krievijas centienus okupētajās Ukrainas teritorijās uzspiest iedzīvotājiem krievu valodu un izskaust ukraiņu valodas lietojumu, Ukrainas Valsts valodas tiesībsargs ir izdevis informatīvo lapu "Lingvocīdam Stop," portālu "Delfi" informēja Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis.

Kā portālam "Delfi" norādīja Valdmanis, paziņojuma mērķis ir rosināt Latvijas sabiedrības izpratni un informētību par Krievijas īstenotajiem noziegumiem Ukrainā, kuru vidū ir arī noziegumi pret valsts valodu. "Karš sākās salīdzinoši nesen, bet notiek ne tikai reālais karš, bet arī krievu valodas invāzija, uzspiešana sabiedrībā. Tāpēc mums ir svarīgi par to ziņot," sacīja Latviešu valodas aģentūras direktors.

Paziņojumā presei norādīts, ka "Notikumi Ukrainā vēlreiz apliecina, ka centieni panākt krievu valodas dominanci izglītībā un saziņā okupētajās teritorijās ir klaji politiski. Valoda kārtējo reizi Krievijas ārpolitikā tiek izmantota kā ideoloģisks ierocis, šoreiz – lai mazinātu ukraiņu valodas lomu un vietu nacionālās identitātes un valstiskuma apziņā."

Latviešu valodas aģentūrā norāda, ka līdzīgā situācijā atradās Latvija, kad pēc 1940. gada un 1944. gada okupācijas krievu valoda pakāpeniski sāka izspiest latviešu valodu no visām dzīves sfērām, un ka krievu valodas invāzijas politiskās sekas joprojām redzam Latvijas ikdienā un Krievijas ārpolitikas centienos.

Ukrainas valodas tiesībsarga paziņojumā teikts, ka mērķtiecīga ukraiņu valodas iznīcināšana jeb lingvocīds ir noziegums, ko Krievija veikusi vairāku gadsimtu garumā. "Ukraiņu valoda ir viena no izšķirīgajām ukraiņu nācijas iezīmēm, un Krievijas centieni to iznīcināt ir neapstrīdams vēsturisks fakts," vēstīts "Lingvocīdam Stop" paziņojumā.

Ukrainas valsts valodas tiesībsargs Tarass Kremiņs ir aicinājis ukraiņus un starptautiskās sabiedrības pārstāvjus ziņot par visiem gadījumiem, kad noticis lingvocīds – jebkāda okupantu rīcība, kuras mērķis ir diskriminēt vai vajāt ukraiņus valodas dēļ, vardarbīga ukraiņu valodas izspiešana no publiskās telpas un lietojuma sabiedrībā, ukraiņu valodas vietā uztiepjot krievu valodu.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!