Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Līdz šim nav atsaucies trīs sumbru īpašnieks, kurus pagājušajā nedēļā Līvānu novadā klīstam pamanīja vietējie iedzīvotāji, portāls "Delfi" uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Kā ziņots, Līvānu novadā tika manīti brīvi klīstam un ganāmies trīs sumbri, kuru uzvedība vedināja speciālistus domāt, ka sumbri ir pieraduši pie cilvēkiem un varētu būt izmukuši no kādas vietas, kur tie turēti iežogotā platībā nebrīvē. DAP aicināja steidzami atsaukties zvēru īpašnieku.

DAP portālam "Delfi" sacīja, ka šobrīd sumbri uzturas atstatus no viensētām, līdz ar to pārvaldei nav nepieciešamības tos pārvietot uz piemērotu novietni dzīvei nebrīvē. Ja situācija mainīsies, dzīvnieki tiks pārvietoti.

DAP arī norāda, ka sumbriem rudens ir pārošanās laiks, tāpēc drošības labad liellopu īpašniekiem Līvānu novada Rožupes pagastā un tā apkaimē būtu vēlams lopus naktī neatstāt ganībās.

Pārvalde arī aizvien aicina cilvēkus netuvoties, netraucēt un nekādā gadījumā nepiebarot dzīvniekus.

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Gadījumā, ja tiek novērota sumbru tuvošanās apdzīvotām vietām, viensētām, vai to uzvedība kļuvusi agresīva, kā arī ja dzīvnieks ir nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī – savainots, iestrēdzis utt., DAP aicina sazināties ar to, zvanot pa tālruņiem 64605860 vai 28323081.

Pārvaldē atgādina, ka sumbrs ir bara dzīvnieks, un, lai gan tas ir zālēdājs, tomēr kā jebkurš savvaļas dzīvnieks, izjūtot apdraudējumu, var kļūt bīstams cilvēkam.

Tādēļ, vērojot šo dzīvnieku, ir jāietur droša distance – vismaz 30 metri, un jāizvairās no tieša kontakta ar šo dzīvnieku.

Kategoriski aizliegts dzīvnieku apzināti piebarot, jo tas sekmē dzīvnieka pierašanu pie cilvēka un uzturēšanos apdzīvotu vietu tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!