Foto: F64
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome trešdien uzklausīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) augstākā līmeņa vadības atbildes uz jautājumiem par ministra Roberta Ķīļa (ZRP) plānotajām reformām izglītībā.

Tikšanās notiks plkst. 10:00, Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2.stāva zālē.

Sākotnēji uz tikšanos ar arodbiedrības padomi ierasties plānoja pats ministrs, taču šo ieceri pēdējā brīdī nācies atlikt Ķīļa veselības problēmu dēļ. LIZDA padome par ministra piedāvāto reformu pamatojumu un finansiālo segumu iztaujās ministra deleģētus IZM vadības pārstāvjus.

IZM vadības pārstāvjiem tiks jautāts par vaučeru sistēmas praktisko pusi un vai vaučeri neizkropļos skolu tīklu, kā arī cik ilgā laikā ministrija plāno pārstrādāt vispārējās izglītības saturu un vai valstij vajadzīgi centralizētie eksāmeni, no kuriem jau šobrīd pamazām atsakās augstskolas.

LIZDA padome centīsies noskaidrot kad ministrija plāno izstrādāt pedagogu atalgojuma paaugstināšanas programmu un kad paredzēts ieviest izdienas pensijas pedagogiem. Izglītības darbinieki cer gūt skaidrību par augstākās izglītības studiju programmu vērtēšanas rezultātu izmantošanu un IZM redzējumu par valsts pasūtījumu jauno pedagogu sagatavošanai nākotnē.

Ministrijas pārstāvji tiks iztaujāti arī par citiem sabiedrībai aktuāliem pirmsskolas, vispārējās, augstākās izglītības un zinātnes politikas un finansējuma jautājumiem.

Sadarbību plānots apliecināt arī rakstiski, lai sekmētu izglītības un zinātnes attīstību, sociālo dialogu un demokrātiju nozarē. Līdz ar vienošanās dokumenta parakstīšanu puses atzīs, ka nepieciešams izstrādāt un īstenot tādu valsts un pašvaldību budžeta finansētu izglītības un zinātnisko iestāžu darbinieku darba samaksas sistēmu, kas par līdzvērtīgas kvalifikācijas darbu nodrošinātu līdzvērtīgu atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!