Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa iecerei pagarināt mācību gadu par divām nedēļām ir jābūt plaši izdiskutētai visā sabiedrībā, šādu viedokli par ministra ieceri pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

"Kopīgi jāsaprot, kādi būs ieguvumi, jo negribētos sekot citu valstu praksei tikai sekošanas pēc. Turklāt skolas dienas atslogošana ļoti ciešā mērā ir saistīta ar mācību satura pārskatīšanu un citiem faktoriem, kas nodrošina izglītības iestādes efektīvu darbību, piemēram, skolēnu pārvadāšana ar autobusiem un ēdināšana - tas radītu papildus izdevumus pašvaldībām. Arī īsāks laiks vasarā atliktu skolu remontiem un sagatavošanai jaunam mācību gadam," uzsvēra LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Viņa piebilda, ka arodbiedrība ir atvērta diskusijām un noteikti sekos līdzi šim procesam, jo tas ietekmē ne tikai skolēnu noslodzi, bet arī pedagogu darbu.

Kā ziņots, Ķīlis piedāvā pagarināt jau nākamo mācību gadu, bet no 2013./2014.mācību gada šādas izmaiņas varētu īstenot noteikti, ja iesaistītās puses - vecāki, skolotāji - to atbalstītu.

Par to ministrs žurnālistus informēja šodien, iepazīstinot ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valdības rīcības plāna projektu, lai īstenotu valdības deklarācijā ierakstīto uzdevumu izpildi.

IZM apņēmusies līdz nākamā gada martam izvērtēt skolēna noslodzi mācību gada laikā. Ministrs skaidroja, ka to ir svarīgi noskaidrot, lai lemtu par mācību gada pagarināšanu, jo Latvijā skolēni mācās 169 dienas, kamēr citās valstīs mācību gada ilgums ir no 181 līdz 184 dienām.

IZM līdz šī mēneša vidum ir jāizstrādā Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka mācību gada sākuma un beigu datumu. Ministrs stāstīja, ka tuvākajās dienās juristi noskaidros, vai ir iespējams tagad noteikt tikai mācību gada sākumu un lēmumu par mācību gada beigu noteikšanu pieņemt nākamā gada martā pēc tam, kad būs izvērtēta skolēnu noslodze.

Ja mācību gada sākums un beigas būs jānosaka vienlaicīgi, tad 2012./2013.gadā mācību gads sāksies 3.septembrī un beigsies 2013.gada maija beigās. "Gadījumā, ja mācību gada beigas varēs noteikt pēc skolēnu noslodzes izvērtēšanas, tad iespējams, ka jau 2013.gadā skolēniem mācību gads tiks pagarināts, piemēram, līdz Jāņiem," skaidroja ministrs. Taču, sākot no 2013./2014.mācību gada, pavisam noteikti skolēniem tiks pagarināts mācību gads - tas, visticamāk, sāksies augustā un beigsies pirms Jāņiem, sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!