Pateicoties valsts īstenotajiem nodarbinātības pasākumiem un ekonomiskajai attīstībai Latvijā pēdējo gadu laikā vērojams stabils nodarbinātības līmeņa pieaugums, uzskata Labklājības ministrijas (LM) speciālisti.
Pagājušgad Latvijas iedzīvotāju nodarbinātības līmenis sasniedza 66,3%, kas ir par diviem procentpunktiem augstāks, nekā Eiropas Savienības (ES) vidējais rādītājs. Nodarbinātības līmenis sievietēm Latvijā ir 62,4%, savukārt gados vecāku cilvēku nodarbinātības līmenis sasniedzis 53,3%. Šie rādītāji ir attiecīgi par 5,2 un 9,8 procentpunktiem augstāki, nekā ES vidējais rādītājs.

Līdz 5,1% samazinājies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrēto bezdarnieku skaits.

Savukārt par galveno Latvijas darba tirgus problēmu tiek atzīta no 15 līdz 24 gadiem veco jauniešu un ilgstošo bezdarbnieku darbā iekārtošanās. Jauniešiem tas skaidrojams ar darba pieredzes trūkumu, zemo izglītības līmeni, prasmēm un iemaņām, kas neatbilst darba tirgus prasībām. Savukārt ilgstošiem bezdarbniekiem grūtības atrast darbu ir saistītas ar nepietiekošām profesionālām iemaņām un dažādām psiholoģiskām problēmām.

Lai veicinātu jauniešu aktīvāku integrāciju darba tirgū, NVA organizē aktīvos nodarbinātības pasākumus, kuri īpaši domāti bez darba esošiem jauniešiem, tostarp pasākumus konkurētspējas paaugstināšanai, modulāro apmācību, darba prakses pie darba devēja, subsidētās nodarbinātības pasākumus. Prakse rāda, ka pērn 84% jauniešu, pusgada laikā kopš reģistrēšanās NVA, ir iesaistīti kādā aktīvajā nodarbinātības pasākumā, bet darbā iekārtojušies vairāk kā 10 tūkstoši no jauniešiem bezdarbniekiem.

Savukārt, lai paplašinātu aktīvajos nodarbinātības pasākumos iesaistīto bezdarbnieku loku, kā arī ieviestu jaunus atbalsta pasākumus bezdarba mazināšanai, šogad apstiprināti grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Tā, piemēram, sadarbībā ar pašvaldību sociālajiem dienestiem un narkoloģijas speciālistiem plānots organizēt atsevišķus aktīvos nodarbinātības pasākumus arī tiem bezdarbniekiem, kuriem izveidojusies atkarība no alkohola, narkotiskajām vai citām apreibinošajām vielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!