Foto: LETA
Labklājības ministrijā (LM) trešdien notiks plaša diskusija par izmaiņām pensiju likumā, kuru vadīs pazīstamais žurnālists Jānis Domburs, kas tagad pārgājis uz sabiedrisko attiecību jomu.

Ministrijā aģentūra BNS noskaidroja, ka uz diskusiju "Novecot aktīvi un strādājot – jauni izaicinājumi indivīdam un sabiedrībai kopumā" aicinātas valsts augstākās amatpersonas, politiķi, sociālie partneri, finanšu un banku sektora eksperti, pētnieki un akadēmiķi, nevalstisko organizāciju un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, kā arī atbildīgo valsts institūciju pārstāvji.

LM norāda, ka no 2013.gada ir plānota finanšu līdzekļu aizņemšanās no valsts pamatbudžeta. Gan dziļā ekonomiskā krīze valstī, gan neskaidrais nākotnes redzējums ir veicinājis pensionāru skaita pieaugumu, pieaugot to cilvēku skaitam, kas izmanto iespēju pensionēties priekšlaicīgi.

Savukārt strauji samazinājies sociālo iemaksu veicēju skaits. Vecuma pensionāru skaita pieaugums un sociālo iemaksu veicēju skaita samazinājums ir palielinājis sistēmas noslodzi ar pensionāriem.

Valsts sekretāru sanāksmē šonedēļ izsludinātie grozījumi paredz pensionēšanās vecumu pakāpeniski paaugstināt jau no 2014.gada, nevis no 2016.gada, kā valdība konceptuāli lēma iepriekš. Tāpat no 2014.gada paredzēts palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, bet no 2020.gada – līdz 20 gadiem.

Diskusija notiks trešdien, 18. janvārī, no plkst.11 līdz plkst.13 Labklājības ministrijas 6. stāva zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!