Foto: DELFI
Labklājības ministrijai (LM) no Eiropas Savienības (ES) fondiem ir pieejami 400 miljoni eiro un ministrijai jau ir skaidrība par 80% finansējuma apguvi, informē ministrijā.

Šobrīd jau parakstīti līgumi dažādu aktivitāšu īstenošanai par kopējo summu 192 miljoni eiro, kā arī ir apstiprināti projekti, kuru aktivitātēm tērēs 99,5 miljonus.

Galvenie darbības virzieni ir nodarbinātība un darba spēka mobilitāte, kam novirzīs 188 miljonus eiro, kā arī sociālā iekļaušana un nabadzības apkarošana, dažādiem pasākumiem tērējot 211 miljonus eiro.

Turpmāko gadu laikā tostarp plāno izveidot darba tirgus pieprasījuma prognozēšanas sistēmu un veikt pasākumus, lai darba tirgū noturētu cilvēkus, kas ir vecāki par 50 gadiem. Īpaši tiks strādāts ar ilgstošajiem bezdarbniekiem, kā arī ar darba tirgū diskriminētām grupām, tostarp etniskās piederības dēļ saistībā ar gaidāmo bēgļu pieplūdumu.

Jauni atbalsta veidi plānoti ģimenēm, kurās ir bērni ar īpašām vajadzībām. Liela uzmanība tiks pievērsta deinstitucionalizācijai ar mērķi panākt, lai bērni aug ģimenēs, kā arī pašvaldībās izveidot pakalpojumus, lai cilvēki, kuri to varēs, dzīvotu patstāvīgi nevis sociālajā aprūpes iestādē.

LM plānos ir izstrādāt iztikas minimuma grozu un par ES finansējumu tiks veikti pētījumi, lai pamatotu groza apjomu.

No 400 miljoniem 15% ir valsts budžeta līdzfinansējums.

Jau ziņots, ka ES jaunais plānošanas periods ilgst no 2014.-2020.gadam un Latvijai kopumā ir iespēja saņemt 4,4 miljardus eiro, kas ir četras reizes vairāk nekā Latvija iemaksā ES budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!