Foto: stock.xchng
Televīzijas kanāls TV3 nākamgad tomēr nepāries uz ciparu televīzijas virszemes jeb digitālo apraidi, savukārt telekanāls LNT vienojies ar "Lattelecom" par savas programmas iekļaušanu virszemes digitālās televīzijas bezmaksas apraidē.

SIA "TV3 Latvia" izvērtējusi "pārejas uz ciparu virszemes TV sociālo aspektu un gaidāmos izdevumus par apraidi". "Lēmums pagaidām atteikties no mūsdienīgākas virszemes apraides "TV3 Latvia" bija grūta izvēle, jo uzņēmums atbalsta aizvien modernāku tehnoloģiju izmantošanu TV apraidē," portālu "Delfi' informēja televīzijas sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone.

TV3 norāda, ka pāreja uz digitālo TV būs sociāli sāpīga it īpaši lauku rajonos, kur vairāk par 200 tūkstošiem mājsaimniecību skatās analogo televīziju. TV3 rīcībā neesot precīzu aprēķinu, cik mājsaimniecībās būs nepieciešams iegādāties jaunu dekoderu vai jaunu televizoru, bet "tādu būs daudz".

Turklāt pretēji citu valstu pieredzei Latvijā no TV3 pieprasītā maksa par ciparu apraidi izrādījusies lielāka par analogo. Parasti izmaksas ciparu apraidei ir mazākas, jo vienā analogajā kanālā var "iespiest" vairākus ciparu kanālus, norāda TV3.

Tāpēc pāriešana uz ciparu apraidi TV3 nozīmētu nepieciešamību atrast papildus līdzekļus uz citu izdevumu posteņu rēķina, taču TV3 nevēlas riskēt pazemināt satura kvalitāti, samazinot ieguldījumus nacionālajam TV saturam, kurš tiek gatavots uz vietas - ziņas, vietējie seriāli, vietējie šovi. Palikšana analogajā formātā ļaus TV3 nākamgad ieguldīt plānotos līdzekļus programmu attīstībā un nodrošināt TV3 pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem, norāda televīzija.

Tikmēr "Lattelecom" portālu "Delfi" informēja, ka ar LNT ir panākta vienošanās par pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi. Rīgas reģionā LNT uz digitālo apraidi, visticamāk, pāries jau no 1.marta, bet visā Latvijā – jau vasaras sākumā.

"Ņemot vērā, ka Latvijā ir uzsākta pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi, arī LNT bija jāpieņem šis lēmums par tālāko biznesa modeli un, cienot savu skatītāju, mēs izvēlējāmies palikt par bezmaksas kanālu," norāda LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis.

"Mums ir liels prieks, ka LNT ir izšķīries par šādu soli un šajā ekonomiski saspringtajā laikā arī turpmāk saviem skatītājiem visā Latvijā nodrošinās iespēju bez maksas skatīties iemīļotos raidījumus," gandarījumu pauž "Lattelecom" komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Savukārt "TV3 Latvia" atgādina par Valsts kontroles konstatētajiem trūkumiem digitālās TV ieviešanā un aicina atbildīgās institūcijas izvērtēt to.

Jau ziņots, ka sākotnēji pāreju uz digitālo TV Latvijā bija plānots realizēt līdz 2011. gada 1.decembrim, taču nesen izskanējusi iespēja, ka pāreja varētu tikt īstenota daudz īsākā laikā - jau nākamgad, jo jau 2010.gada 1.marta ciparu apraide darbosies visā valsts teritorijā. Vairāki telekanāli paziņojuši par iecerei jau nākamā gada sākumā pilnībā pāriet uz apraidi ciparu formātā, tostarp LTV7 uz šo formātu pāries no 1.janvāra, LTV1 no 1.marta, bet TV5 jau pārgājusi uz apraidi tikai digitālajā formātā.

Tāpat vēl joprojām turpinās diskusija par nepieciešamību no valsts budžeta līdzekļiem segt digitālās TV uztveršanai nepieciešamo dekoderu iegādi maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, kuri pēc analogās apraides atslēgšanas varētu palikt bez iespējas skatīties televīziju. Digitālās TV ieviesējs "Lattelekom" jau brīdinājis, ka bez TV pēc pārejas uz digitālo apraidi varētu palikt 100 000 mājsaimniecību.

Valsts kontrole (VK), revidējot digitālās TV ieviešanā iesaistīto valsts uzņēmumu "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", atklājusi neefektīvu līdzekļu izlietojumu un sniegto pakalpojumu sadārdzinājumu, tostarp digitālās televīzijas un e-paraksta ieviešanā. VK norāda, ka uzņēmuma politikas izstrādi un rīcību ar finanšu resursiem ierobežojuši Satiksmes ministrijas (SM) lēmumi par jaunu, tajā skaitā nerentablu un LVRTC specifikai neatbilstošu, darbības virzienu attīstīšanu. Par digitālās TV ieviešanu VK plāno vērsties prokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!